donderdag 27 februari 2020

Logistiek in China komt weer langzaam op gang


Het coronavirus heeft geleid tot een forse terugval in zee- en luchtvaartverbindingen met China. Ook is het de vraag welke maatregelen Europese regeringen gaan nemen nu ook hier het virus is vastgesteld.

Toch zijn er volgens verladersorganisatie Evofenedex signalen dat de logistieke verbindingen met het Aziatische land weer langzaam op gang komen. ‘Het is nog te vroeg om te spreken van een herstel, aangezien Chinese terminals en loodsen nog steeds verstopt zijn en personeel nog niet volledig inzetbaar is. Ook is er nog een tekort aan chauffeurs.’.
Zo zijn de terminals in Shanghai volgelopen en is er weinig ruimte meer voor extra containers. Om dat probleem te ondervangen, worden containers vanaf de vrachtauto rechtstreeks aan boord geplaatst of vanaf het schip op de vrachtauto gezet. Andere havens in de Chinese regio’s zouden dat ook overwegen.

Beladingsgraad

Gemiddeld daalde de beladingsgraad van een containerschip met 30%. Ook de luchtvaartmarkt heeft flink last van de coronacrisis met een krimp van maar liefst 80%. Wel is er sprake van een licht herstel via de directe vrachtvluchtverbindingen tussen China en Europa.
Daarnaast zijn logistieke dienstverleners bezig om extra chartervluchten te regelen. Dat is voor hen de enige manier om wat te doen aan het tekort aan vrachtruimte. De bellyruimte is nog altijd zeer beperkt vanwege het schrappen van vrijwel alle passagiersvluchten. Eerder pleitte Evofenedex er al voor om niet-gevlogen slots van Schiphol uit te geven aan vrachtvluchten met China.
Ondertussen heeft het virus ook in Europa haar intrede gedaan. In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is deze week voor het eerst een besmetting vastgesteld. Een man is maandagmiddag met een zware longontsteking opgenomen in een ziekenhuis in Erkelenz, op zo’n twintig kilometer van de grens met Nederland.

Europa

De uitbraak van het coronavirus in Italië is de grootste uitbraak in Europa, met honderden geïnfecteerde mensen in de noordelijke regio’s Veneto en Lombardije. Maar het virus heeft ook de kop opgestoken in andere EU-landen.
Het gaat onder meer om Frankrijk, Spanje, Engeland, Noorwegen, Finland, Oostenrijk en Zwitserland. Overigens zijn daar nog niet overal doden gevallen. Wel zijn op dit moment in het noorden van Italië al minimaal elf mensen overleden als gevolg van het virus. Nederland was woensdagochtend, voor zover bekend, nog virusvrij.
De beurzen lieten deze week zware verliezen zien vanwege angst voor de gevolgen van de virusuitbraak.
Bron:Nieuwsblad transport

Grootste containerschip ter wereld al begin juni in Antwerpen

De HMM Oslo & HMM Rotterdam ( 23.756 teu)
De leden van THE Alliance hebben hun vaarschema’s voor de maand april opgesteld. Daaruit blijkt dat de ‘HMM Algeciras’ al iets vroeger in de vaart komt als grootste containerschip ter wereld. Dat recordschip wordt nu op 11 juni in Antwerpen verwacht.

Flows meldde begin januari in primeur al dat Hyundai Merchant Marine (HMM) van plan was om zijn gloednieuwe megamaxschepen naar Antwerpen te sturen. Dat nieuws werd een week later bevestigd door de leden van THE Alliance, die HMM in april als nieuwe partner verwelkomen.
De twaalf nieuwbouwschepen van HMM zullen allemaal ingeschakeld worden in de FE4 Service tussen het Verre Oosten en Noord-Europa. Twee weken geleden werd duidelijk dat de zeven schepen die Daewoo voor HMM aan het bouwen is, een nominale capaciteit van 23.964 teu krijgen. Dat maakt van hen de grootste containerschepen ter wereld.

Eerste maidentrip

De ‘HMM Algeciras’ zal op 25 april als eerste van die recordschepen op maidentrip vertrekken in Qingdao. Na aanlopen in Busan, Ningbo, Shanghai en Yantian zal de containerreus dan koers zetten naar Algeciras, Rotterdam, Hamburg, Antwerpen en Londen. De Noordzee Terminal van PSA mag het recordschip op donderdag 11 juni in de late avond verwachten. Volgens het huidige vaarschema is het de bedoeling dat de ‘HMM Algeciras’ op zaterdag 13 juni rond de middag naar Londen vertrekt.
Twee weken na de ‘HMM Algeciras’ komt de eerste door Samsung Heavy Industries gebouwde megamax voor HMM in de vaart. Deze ‘HMM Oslo’ (foto) heeft een nominale capaciteit van 23.756 teu en wordt op 25 juni voor de eerste keer in Antwerpen verwacht. De maidentrips zullen elkaar in snel tempo opvolgen, want op 9 en 16 juli worden al de ‘HMM Copenhagen’ en de ‘HMM Dublin’ aan Kaai 913 verwacht.

2M

Momenteel hebben de grootste schepen van de Zuid-Koreaanse rederij HMM nog een capaciteit van 13.092 tot 13.154 teu. In het kader van de samenwerking met de 2M-partners Maersk en MSC heeft HMM een aantal van die neopanamaxschepen aan dat duo verhuurd. Maar aan die charters komt nu een einde omdat HMM zich bij de alliantie van Hapag-Lloyd, Ocean Network Express (ONE) en Yang Ming aansluit. Maersk zal daarom morgen in China de ‘Maersk Enping’ van 13.092 teu in Nansha aan HMM terugleveren. Het zusterschip ‘Maersk Exeter’ volgt op 14 maart in Shanghai.
De Zuid-Koreaanse carrier zal beide schepen, die het overigens zelf huurt van de Griekse eigenaar Danaos, weer omdopen tot ‘Hyundai Smart’ en ‘Hyundai Speed’. Na de installatie van een scrubber zullen ze eind mei en begin juni opnieuw in de vaart komen. Het duo zal samen met een aantal zusterschepen worden ingeschakeld in de EC2 Service van THE Alliance tussen de Far East en de oostkust van de Verenigde Staten.
Bron:Flows

Nieuw havencoördinatiecentrum blijft op locatie Zandvliet-Berendrecht

Havencoördinatiecentrum Port of Antwerp
Het nieuwe havencoördinatiecentrum van Port of Antwerp krijgt een stek op dezelfde locatie waar het huidige Antwerp Coordination Center (ACC) gevestigd is. Na jaren stilstand in het dossier zou het nieuwe ACC in 2024 operationeel moeten zijn.

Een kleine maand geleden kon u hier al lezen dat de plannen voor de bouw van een nieuw coördinatiecentrum van onder het stof waren gehaald. Met een nieuwe aanbesteding werd het plan voor een nieuw, aan de noden van de tijd aangepast ACC nieuw leven ingeblazen. 
Eind januari 2020 werd het startschot van dat bouwproject gegeven met de oproep tot kandidaten voor een begeleidingsopdracht voor het realiseren van een nieuw Antwerp Coordination Center (ACC). Waar het nieuwe centrum moest komen konden het Havenbedrijf Antwerpen en het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust toen nog niet bevestigen. 
Vandaag delen beide stakeholders mee dat het nieuwe ACC zal worden gebouwd op de locatie tussen de Zandvliet- en de Berendrechtsluis, de locatie waar ook het huidige ACC gevestigd is. Volgens de huidige planning zal het nieuwe ACC eind 2024 operationeel zijn.

Veiligheid prio

Port of Antwerp en het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) zitten de komende maanden rond de tafel over de concrete uitbouw van het project. "Het nieuwe ACC zal de verschillende actoren binnen de nautische keten in de haven van Antwerpen centraliseren, integreren en optimaliseren op een functionele gemeenschappelijke werkvloer met futureproof digitale toepassingen, een duurzame infrastructuur en sociale voorzieningen. En dit met veiligheid als hoogste prioriteit", klinkt het in een mededeling. Het huidige ACC is niet meer aangepast aan die noden. 
Plannen om het gebouw te vervangen gaan al meer dan een decennium terug: in 2009 werd al een architectuurwedstrijd georganiseerd voor een nieuw ACC, maar die plannen stierven een stille dood. Wie het nieuwe ACC gaat ontwerpen en bouwen zal pas na de studiefase duidelijk worden.
Bron:Flows

Colruyt en Fluxys bouwen waterstoffabriek in haven Zeebrugge

Fluxys Zeebrugge
Tegen begin 2023 beschikt de haven van Zeebrugge over een waterstoffabriek. Colruyt en Fluxys investeren tot 35 miljoen euro in het project. De kusthaven is uit een haalbaarheidsstudie als beste locatie naar voor gekomen ten koste van Antwerpen.

De plannen voor een eerste waterstoffabriek in Vlaanderen van Colruyt en Fluxys werden begin oktober vorig jaar al door De Tijd aangekondigd. De initiatiefnemers moesten dan nog kiezen voor een locatie: Antwerpen of Zeebrugge. Antwerpen beschikt met zijn chemiecluster over grote gebruikers van waterstof, terwijl Zeebrugge aan de bron zit voor groene stroom van de offshorewindparken en een belangrijk knooppunt is in het aardgasnetwerk. 
De waterstof kan als groene energie in het gasnetwerk gepompt worden. Uit een haalbaarheidsstudie is Zeebrugge als beste locatie naar voor gekomen, zo bericht de Tijd nu.

Hyoffwind

De nieuwe fabriek krijgt een elektrolyse-installatie van 12 tot 25 MW. Bij de productie van waterstof via elektrolyse wordt water onder stroom gezet, waardoor het uiteenvalt in zuurstof en waterstof.
Het project draagt de naam Hyoffwind. Colruyt en Fluxys investeren 30 tot 35 miljoen in de fabriek. Ze wordt gerealiseerd door een consortium van Fluxys, Eoly en Parkwind. Eoly is de groenestroomleverancier en Parkwind de windparkdochter van Colruyt. 
De finale investeringsbeslissing wordt na de zomer verwacht als het bouwcontract wordt toegewezen. De bouw van de fabriek zal, afhankelijk van wanneer de vergunningen er zijn, midden volgend jaar starten. Tegen begin 2023 moet de waterstoffabriek operationeel zijn.
Bron:Flows

woensdag 26 februari 2020

Coronacrisis maakt recordaantal schepen werkloos


De capaciteit van de inactieve containervloot bedraagt voor de eerste keer ruim 2 miljoen teu. Dat is nog meer dan na de financiële crisis of na het omvallen van Hanjin Shipping, toen de inactieve capaciteit de kaap van 1,5 miljoen teu overschreed.

Volgens de Franse databank Alphaliner zijn er momenteel 374 containerschepen met een capaciteit van meer dan 500 teu uit de vaart. Daaronder bevinden zich maar liefst 47 schepen met een capaciteit van meer dan 12.500 teu. De gezamenlijke capaciteit van alle inactieve schepen bedraagt 2.037.842 teu, wat bijna 9% van de totale containervloot is.
Een groot aantal schepen is werkloos omdat er na de uitbraak van de coronacrisis op grote schaal afvaarten uit China werden afgelast. Dat gebeurde op alle vaargebieden a rato van 30 tot 60%. Alphaliner meldde eerder al dat 46% van alle geplande afvaarten uit China naar Noord-Europa niet zijn doorgegaan.

Scrubber

Het aantal inactieve schepen was ook voor de uitbraak van de coronacrisis erg groot omdat veel grote schepen uit de vaart worden genomen voor de installatie van een scrubber. Ook hier is de uitbraak van het coronavirus een spelbreker, omdat de Chinese nieuwjaarsvakantie werd verlengd en de schepen in retrofit veel langer dan gepland op de scheepswerf blijven. 
Volgens Alphaliner is de 19.437 teu grote ‘MSC Erica’ momenteel de trieste recordhouder van de langste retrofit (130 dagen). Met de wachttijd erbij geteld heeft MSC dit schip 175 dagen moeten missen.
Op dit ogenblik zijn er nog altijd 111 containerschepen uit de vaart voor een retrofit. Hun gezamenlijke capaciteit bedraagt 1,02 miljoen teu of dus de helft van de totale inactieve vloot. Van die 111 schepen liggen er 83 op Chinese werven. Nog een tiental andere schepen wachten nog steeds op een ligplaats op een scheepswerf, waaronder de ‘MSC Clorinda’ (14.036 teu) die al sinds medio november aan het wachten is in Ningbo.
Voor MSC worden momenteel 33 schepen met een scrubber uitgerust. Voor Maersk ondergaan nu vijftien schepen een retrofit en Cosco en Evergreen laten op dit ogenblik elk op zeven eenheden een rookgasreiniger installeren.
Bron:Flows

Haven Antwerpen zoekt oplossing voor lange wachttijden binnenvaart


De voorbije weken gingen de wachttijden voor de binnenvaart in de havens van Antwerpen en Rotterdam weer fors de hoogte in. Dat zorgt voor wrevel bij de operatoren. Het Havenbedrijf Antwerpen zegt samen met alle actoren aan een oplossing te werken.

Vorige week nog werden wachttijden tot drie dagen gemeld. Ondertussen is de situatie in Antwerpen iets verbeterd en in Rotterdam verder verslechterd. Volgens Contargo, dat een regelmatige update geeft van de wachttijden, bedraagt de gemiddelde wachttijd voor de binnenvaart in Antwerpen momenteel 39 uur en 146 uur in Rotterdam.
De situatie leidt tot wrevel bij de operatoren. WeBarge sprak vorige week van een drama. Ken Joris, global commercial director forwarding bij Manuport Logistics uitte zijn ongenoegen op sociale media. Hij zegt dat de ‘reverse modal shift’ een feit is en dat de industrie en de breakbulkterminals steeds meer kiezen voor wegvervoer omdat de binnenvaart systematisch te laat behandeld wordt. Hij ‘bedankt’ PSA en DP World om hun lading op de terminals te laten wachten.
De terminaloperatoren konden of wilden niet zelf reageren en verwijzen voor commentaar naar het Havenbedrijf.

Invloed weersomstandigheden

Het Havenbedrijf Antwerpen zegt dat de weersomstandigheden van de laatste weken een sterke invloed hebben gehad op de afhandeling op de maritieme terminals, waardoor de vertragingen voor de containerbinnenvaart weer zijn opgelopen.

Nog geen structureel effect

De weersomstandigheden zijn echter slechts een deel van het probleem. Het Havenbedrijf is zich ervan bewust dat er nog belangrijke stappen moeten gezet worden om de afhandeling van de containerbinnenvaart structureel te verbeteren. “We werken hier samen aan met de maritieme terminals, barge-operatoren (ICBO), rederijen en expediteurs. Ook voor Port of Antwerp mag dit sneller gaan”, zegt Gert Ickx, communication advisor mobility bij het Havenbedrijf.
Om de containerbinnenvaart te optimaliseren, werden in het najaar van 2018 al verschillende maatregelen ingevoerd, zoals een centrale lichterplanning en bundeling van kleine volumes op een aantal consolditatiehubs in en buiten de haven. Er werd ook een minimum callsize ingevoerd van twintig moves. Tot nu toe hebben die maatregelen nog niet het gewenste structurele effect opgeleverd.
Bron:Flows

maandag 24 februari 2020

Tijsmanstunnel uur lang volledig dicht na ongeval met drie vrachtwagens


Tijsmanstunnel uur lang volledig dicht na ongeval met drie vrachtwagens.

Door een ongeval in de Tijsmanstunnel is het maandagavond lang aanschuiven richting Nederland. De tunnel was er iets meer dan een uur volledig dicht. Drie vrachtwagens botsten er op elkaar, maar er vielen als bij wonder geen gewonden.
Van de drie vrachtwagens moesten er wel twee getakeld worden. De derde vrachtwagen was gehavend, maar kon verder rijden. Daarnaast moest de brandweer het wegdek in de tunnel ook reinigen door olieverlies van één van de betrokken voertuigen.
Even na 20 uur werd de Tijsmanstunnel weer volledig vrijgegeven, maar er staat nog heel wat file. Omrijden kon via de Antwerpse Ring (R1) en de Kennedytunnel, maar door de avondspits was het ook daar aanschuiven geblazen.


Bron:GVA

zondag 23 februari 2020

Sira en Britt vieren vijfde verjaardag als uitbaters Gaarkeuken 110

Sira Verelst en Britt De Baere aan de Gaarkeuken 110 
Met een stevig feest voor de klanten vierden Sara en Britt van de Antwerpse Gaarkeuken 110 hun vijfde verjaardag achter de tapkraan. Ze blikken tevreden terug en vooral ook met ambitie vooruit. Ze roemen de sfeer in hun populaire maritieme kroeg.

Doe nooit zaken met vrienden of familie, wil de volkswijsheid. “Dan zijn wij wel heel slecht bezig”, grinnikt Britt De Baere. “College Sira Verelst is niet alleen mijn beste vriendin, we zijn ook nichten. Onze samenwerking loopt al vijf jaar uitstekend.”
“Dat betekent niet dat we al met een Maserati rijden”, corrigeert Sira lachend. “De klanten vragen dat wel. De zaak draait goed, maar wie denkt dat dit een goudmijn is, kan toch beter elders gaan graven.”

Met humor overeind

Humor is duidelijk een troef van beide horecadames. “Zonder humor blijf je in de omgeving niet overeind”, klinkt het nuchter bij Sira. “Hier komen havenbazen en havenarbeiders, broederlijk naast mekaar. Maar met het hart op de tong. Dus moet je kunnen incasseren en reageren. Toen laatst een klant vroeg of ik verdikt was, heb ik gevraagd of hij een glascontainer had ingeslikt. Die mens had een groen T-shirt aan. Moet kunnen.”
Net die aparte havensfeer maakt de uitbating zo aangenaam. De kameraadschap is wat telt. “Daarom hebben we onze vijfde verjaardag gevierd met onze trouwe klanten”, glundert Britt. “De vorige verjaardag huurden we topless bestelling in. Maar toen bleven onze trouwe klanten weg van het feest. Foute inschatting. Deze keer was het een heel memorabel feestje. Echt genieten.”

Scheepagent

Beide uitbaatsters waren aanvankelijk niet van plan om in de horeca te stappen. “Ik kreeg van thuis uit wel wat horecabloed mee”, vertelt Sira. “Maar ik wou het onderwijs in. Daar zag ik weinig toekomstperspectief. Dus nam ik het café van mijn moeder over en een paar jaar later deze zaak. Die combinatie heb ik nog altijd. Ik ben de ADHD’er van ons twee.”
De horecamove van Britt is zo mogelijk nog verrassender. “Ik werkte als scheepsagent”, klinkt het met een knipoog. “Ik werkte veertien jaar in meerdere bedrijven. Dus kan ik behoorlijk goed meepraten als het over de zaken in de haven gaat. Een voordeel, want ik had nog nooit een pint getapt.”

Spaghetti

De succesformule van de zaak is al jaren dezelfde. Een gezellige bruine kroeg, met een menukaart waarop je de traditionele snacks vindt. “Alles krakend vers en aan heel redelijke prijzen”, zegt Sira. “Daarom dat we die Maserati nog niet hebben. Een spaghetti kost 10 euro. Die zelfgemaakte verse saus vind je elders nooit voor die prijs. En zeker niet in de hoeveelheid. Wie onze spaghetti op krijgt, is een straffe. Daarnaast hebben we ook een dagschotel. Die kondigen we aan op Facebook. En op woensdag en vrijdag zijn er frieten.”

Rechteroever

Of er in vijf jaar tijd dan niets veranderd is? “Toch wel”, vindt Britt. “Het aantal havenarbeiders dat hier komt is flink gedaald. Het meeste werk zit op linkeroever. Op rechteroever is het geen vette meer. Ook wij moesten ons werkritme toch wat aanpassen. Sinds enige tijd proberen we onze aanwezigheid iets meer in de hand te houden. Anders is de job niet houdbaar. Maar de klanten merken dat wel. Zo leerden we dat de ene klant liever voor Sira komt en de andere meer voor mij. Dat is fijn. Wij zijn ook vaak de ‘barmoeder’. Mensen willen hun verhaal kwijt.”

Toekomstplannen

Ambitie voor de toekomst is verzekerd. Altijd onder het voorbehoud dat de concessie, verleend door het Havenbedrijf iets verderop, wordt verlengd. “We zouden graag de professionele keuken waarover we hier beschikken, beter benutten. Zo wordt er enorm gestoeft over onze verse soep. Veel bedrijven hebben al gevraagd of wij die niet willen leveren. Dat gaan we bekijken. Ook onze broodjes zouden we, tot een bepaald uur, kunnen uitleveren. Dat zijn de uitdagingen voor de toekomst.”

Rock on the Dock

Naast de klassieke gasten uit de havenbedrijven, ziet het duo ook veel bussen toeristen passeren. En daarnaast is de zaal bij de zaak ook beschikbaar voor feesten. Op 6 maart ontvangen we weer de Maritieme Pint. En op 12 en 13 juni is er ons festival Rock on the Dock. Op vrijdag 12 juni zijn er concerten en gratis pintjes dankzij de samenwerking met de Maritieme pint. Op zaterdag 13 juni spelen de Rode Duivels. Dan is er een groot scherm voor België - Rusland en party voor en na de match. Met onder andere optredens van Sam Goris.

Staking

Rode Duivels, het woord wordt al eens gebruikt als het over stakers gaat. Wanneer we voorzichtig vragen naar de sfeer bij stakingen, wordt er hard gelachen. “Stakingen zijn voor ons de zwaarste dagen. Dan zit het hier van ’s morgens stampvol. Op de eerste staking die we meemaakten waren we niet voorbereid. Toen hebben we voor versterking moeten zorgen. Ze stonden in de voormiddag al te zingen op tafel. Van de werkgeverskant zien we op zo’n dagen niet veel volk.”
Maar Britt en Sira herhalen vooral de waarde van de eendracht die altijd heerst in de zaak. “Op de parking staat hier een Nissan Sunny naast een Porsche. Wie de deur opendoet, laat echt dat verschil achter op de parking. Iedereen is gelijk. Zo hoort het ook.”
Bron:Flows

Engine Deck Repair ziet weer leven in Antwerpse droogdokken

Droogdoksite Engine Deck Repair (EDR)
Voor het eerst sinds 25 jaar is de Droogdoksite aan het Hansadok met 9 schepen volgeboekt. Na een reeks faillissementen draait de Antwerpse scheepswerf weer op volle toeren. Scheepshersteller Engine Deck Repair heeft het roer stevig in handen.

Met veel trots overkijkt commercial manager Philippe Trouillard van Engine Deck Repair (EDR) de Droogdoksite vanuit de 100-tons kraan. “Het is fantastisch om te zien dat er nieuw leven zit in de droogdokken van de Antwerpse haven en dat we opnieuw draaien als een volwaardige scheepswerf."
Twee containerschepen, een Griekse tanker, een reeferschip, een roro- en binnenvaartschip krijgen momenteel een grondige onderhoudsbeurt en de nodige herstellingen. Ook een vlotkraan, vroeger gelegen aan het MAS, wordt gerestaureerd voor het maritiem erfgoed. Engine Deck Repair beschikt over zes droge dokken met een lengte van 148 tot 312 meter. "Zo goed als alles wat de haven van Antwerpen op rechteroever kan binnenvaren, kunnen we hier dokken", zegt Trouillard. 

Opnieuw op koers

In 2019 heeft EDR een totaal van 227 schepen behandeld. Dat omvat zowel drijvende reparaties als dokreparaties. Dat is 30% meer dan in 2018, en bijna 50% meer dan in 2017. De scheepswerf is al bijna honderd jaar oud, maar toch was het niet altijd zo druk. De werf kent een geschiedenis van een lange reeks faillissementen. Antwerp Ship Repair nam in de jaren '90 Mercantile Marine Engineering over, maar ging over de kop. Antwerp Dry Docks kwam in de plaats, maar ook daar slabakte het. In 2015 nam Engine Deck Repair het roer van het zwalkend schip over. “We hebben het imago van de Droogdoksite stevig moeten opkrikken en fors geïnvesteerd in modernisering", zegt Trouillard. "Daarvan zijn de resultaten nu zichtbaar. We hebben het nog nooit zo druk gehad."

Onestopshop

De scheepswerf is sterk veranderd. Het terrein van 365.000m2 groot biedt plaats aan een nieuwe technische workshop, opslagmagazijnen en straal- en verfhallen. Engine Deck Repair is geëvolueerd van een herstelshop naar een onestopshop. "We zijn uitgegroeid tot een van de grootste workshops in het land voor onderhoud en reparaties in de maritieme industrie, maar bieden ook logistieke ondersteuning aan. We staan in voor de aankoop en verkoop van scheepsonderdelen wereldwijd. Daarnaast herstellen we schepen in havens op verplaatsing met onze 'riding squads'."

IMO 2020

Het bedrijf wil ook zijn steentje bijdragen aan een netter en veiliger leven aan boord. EDR reinigt de tanks en installeert ook ballastwaterbehandelingssystemen. Met dit filtersysteem wordt de verspreiding van vreemde organismen tegengehouden. "Ondertussen hebben we toch al zo’n tachtig installaties op de teller staan, en daar zijn we heel trots op. Ook installeren we open-loop-, closed-loop- en hybrid scrubbers, wat een echte uitdaging is. Je moet enorm oppassen dat je het materiaal correct behandelt. Als er een scheur ontstaat in de uitlaat, komt er gecontamineerd water vrij. Dat is heel zuur water. Als de machinekamer daarmee onderspoelt, is het schip total loss."

Sterke situering

De scheepswerf heeft een stevige reputatie opgebouwd. Grote carriers, waaronder container- en tankerrederijen, komen regelmatig dokken. Ook de positie van de scheepswerf zorgt voor een grotere toestroom. "Er zijn heel veel laad-en losmogelijkheden in de buurt", vertelt Trouillard. "De schepen, vooral tankers, komen hun cargo lossen, dokken 100 meter verder bij ons, en pikken dan hun cargo op om verder te varen."
Engine Deck Repair heeft een toegewijd team van zo'n 450 medewerkers en mikt op verdere uitbreiding.
Bron:Flows

MSC moet Antwerpse doop van nieuw recordschip uitstellen

MSC Ambra 23.756 teu's
MSC Belgium heeft de moeilijke beslissing genomen om de voor 18 maart geplande doopplechtigheid van de ‘MSC Ambra’ (23.756 teu) aan het Deurganckdok uit te stellen. Het moest een grote ceremonie worden, maar de coronacrisis gooit roet in het eten.

Alle genodigden ontvingen intussen een bericht van MSC Belgium over het uitstel. De Zwitserse rederij wou er een groots feest van maken en had daarom relaties uit heel Europa uitgenodigd. Omdat reizen binnen en buiten Europa sinds de uitbraak van het coronavirus steeds moeilijker wordt, zal de voor 18 maart voorziene doop op een latere datum worden gevierd.
De ‘MSC Ambra’ is het laatste schip uit een reeks van zes die Samsung Heavy Industries voor MSC mocht bouwen (foto). Momenteel zijn die megamax-schepen de grootste containerschepen ter wereld, waardoor de emissies per vervoerde container fors beperkt worden. De rederij uit Genève heeft intussen al elf schepen van dit formaat in de vloot. Bij de Zuid-Koreaanse werf Daewoo zijn er nog vijf in aanbouw voor oplevering tussen januari en augustus volgend jaar.

Bevestiging

Dat de doop van de ‘MSC Ambra’ in Antwerpen was voorzien, is een bevestiging van de belangrijke rol van de Scheldehaven in het netwerk van MSC. Het schip vaart immers in de AE10/Silk Service van het 2M Vessel Sharing Agreement van MSC met Maersk, die Antwerpen niet aanloopt. Het recordschip zou speciaal voor de doop naar de MSC PSA European Terminal (MPET) gekomen zijn.
Bij MPET werd in september 2015 al de 19.224 teu grote ‘MSC Maya’ gedoopt door Maya Aponte, het jongste dochtertje van Diego Aponte, group president van MSC. De Antwerpse bisschop Johan Bonny grapte toen al dat hij hoopte dat MSC een groter wijwatervat aan de Antwerpse kathedraal zou schenken als de rederij een nog groter schip in Antwerpen zou willen dopen.
Er was ook een tijdje sprake van dat de ‘MSC Febe’ in Antwerpen gedoopt zou worden door Febe Van Eynde, maar die plechtigheid vond uiteindelijk eind vorig jaar op de werf in Zuid-Korea plaats. MSC heeft zijn relaties alvast verzekerd uit te kijken naar de viering van de doop van de 'MSC Ambra' op een latere datum.

Bron:Flows

vrijdag 21 februari 2020

Hamburg blijft met 6,1% containergroei in spoor van Antwerpen


De haven van Hamburg behandelde vorig jaar in totaal 136,6 miljoen ton, een lichte stijging met 1,1% in vergelijking met 2018. Het containervolume groeide met 6,1% tot 9,3 miljoen teu. In het hinterlandvervoer vestigde het spoor een nieuw record.

De Hamburgse havenautoriteiten zijn tevreden met de cijfers voor 2019, die moeten gezien worden tegen een groeivertraging in de wereldwijde handel en diverse handelssancties. Met de 6,1% groei in de containertrafiek blijft Hamburg net iets onder de 6,8% groei in Antwerpen maar doet het beter dan de 2,1% in Rotterdam.
Het bulkvolume daalde van 44,2 miljoen ton in 2018 naar 41,3 miljoen ton vorig jaar.
De haven verloor vorig jaar een aantal overzeese containerdiensten waarvan drie naar Zuid-Amerika, een naar Oost-Azië en een naar Australië. In de plaats kwamen nieuwe diensten naar Noord-Amerika, Oost-Azië, Zuid-Amerika, Australië en India.

China

China is veruit de belangrijkste vaarroute voor Hamburg. De totale trafiek met China bedroeg 2,6 miljoen teu (+1,7%). Het is dan ook afwachten wat de gevolgen zullen zijn van het coronavirus voor deze volumes. De havenautoriteiten verwachten pas tegen het einde van het eerste trimester een duidelijk zicht te hebben op de impact op het handelsvolume met China.

Hinterlandvervoer

In het hinterlandvervoer vestigde de haven een nieuw record met het spoor. Het aantal containers dat per spoor naar het hinterland werd vervoerd, groeide met 10,4% tot 2,7 miljoen teu, goed voor 48,2 miljoen ton (+3%).
Spoor, weg en binnenvaart waren samen goed voor 5,8 miljoen vervoerde teu, een stijging met 7,8%. Het binnenvaartvolume steeg met 9,1% tot 140.000 teu.
De modal split in het hinterlandvervoer bedroeg 49,4% voor het spoor, 41,4% wegvervoer en 9,2% binnenvaart.

Vooruitzicht

Voor 2020 verwacht de haven van Hamburg een stabiel resultaat in het containersegment en een lichte stijging voor bulk.
Met de verdieping en verbreding van de Elbe verwacht de haven ook meer grote schepen te kunnen ontvangen. In mei komt met de ‘HMM Algeciras’ een eerste megacarrier met een capaciteit van 24.000 teu naar Hamburg.
Bron:Flows

Fast Lines start maandelijkse dienst Antwerpen-Ierland

"Fast Sam" in de Berendrechtsluis

Op 12 of 13 maart, afhankelijk van hoe het wil vlotten met het beladen van het schip, plant Fast Lines een eerste afvaart vanuit Antwerpen naar de Fast Lines-terminal in het Ierse Drogheda. Yvan Vlaminckx, directeur van Fast Lines Belgium: "We bieden een maandelijkse lijndienst aan, waarbij we de lading zelf lossen en stickeren voor de klant. Als die dat wenst, organiseren we ook de uitlevering." 

Weg van Britse route

Fast Lines mikt op klanten die relatief kleine ladingen breakbulk verschepen naar Ierland. Een van de eerste klanten van de nieuwe lijndienst verscheept bijvoorbeeld bouwmaterialen. "Tot voor de brexit ging die lading over de weg, via het Verenigd Koninkrijk, richting Ierland", zegt Vlaminckx. "Veel breakbulkklanten willen van die Britse route af. Voor hen is het van belang dat de goederenflows constant blijven. De brexit baart zorgen over de continuïteit van de goederenstromen." 
Ook vanuit de staalindustrie is er al interesse, weet Vlaminckx. Als de dienst een succes wordt, kan de frequentie van de afvaarten richting Ierland worden opgedreven. Bij rustige zee duurt de overtocht ongeveer twee en een halve dag. 
Bron:Flows

Havenarbeiders halen 1,8 ton cocaïne uit voor Nederlandse drugsbaron



Dertien verdachten waaronder een hele reeks havenarbeiders zitten in de gevangenis op verdenking van het uithalen van in totaal 1,8 ton cocaïne.  Eén van de verdachten is een ceelbaas die havenarbeiders aanstuurt.  De bende werkte in opdracht van de Hollandse organisatie van Martien R., de “godfather van de Brabantse onderwereld.” 

De drugsbrigade van de Antwerpse federale politie heeft netjes twee aparte onderzoeken, ééntje voor het Antwerpse Parket  en ééntje voor het parket van Dendermonde. Rode draad in de twee onderzoeken is de Nederlandse crimineel Martien R., die opereerde vanuit het zigeunerkamp in Oss. De twee bendes die nu zijn opgerold zouden drugsladingen hebben uitgehaald in opdracht van Martien R.
De man zelf is niet gearresteerd. Hij zit sinds eind vorig jaar  in een Nederlandse cel. Bij een inval in het zigeunerkamp werden  acht kalasjnikovs, twee M16-vuurwapens, een stengun en zes pistolen gevonden. De organisatie van Martien R. wordt in Nederland ook vervolgd voor twee drugstransporten waaronder een geslaagde uithaling van 1,5 ton in juli 2018. Hij is bij herhaling gelinkt aan afrekeningen in het Nederlandse drugsmilieu 
35 containers  
De bende die vanop kaai 1700 drugs uithaalde, werd dinsdag al opgerold. Toen voerde de drugsbrigade van FGP Antwerpen veertien huiszoekingen uit in de regio Aalst/Brussel.  Hier werden acht verdachten aangehouden.
De speurders weerhouden in dit onderzoek voorlopig drie cocaïnetransporten.  Een lading van 392 kg verstopt in een deklading parkethout uit Bolivia in mei 2019. Een tweede lading van 775 kg cocaïne in de deklading hout verzonden vanuit Ecuador. Die lading werd in november 2019 in beslag genomen door de douane. 
Verder bleek dat een lading van 315 kg coke die al in maart 2019 in beslag was genomen, ook voor de organisatie van Martien R. was bestemd. De container was door de douane op een aparte plek op de terminal in Zwijndrecht gezet. De federale politie had de drugs vervangen door blokken samengeperst metaal. 
Martien R. zette een reddingsoperatie op. Met een fake-firma probeerde hij de container alsnog in te klaren. Toen de douane poolshoogte wilde nemen bij de onbestaande firma, schoot Martien R. in paniek. Op afgeluisterde telefoongesprekken hoorde de Nederlandse politie hem zeggen: “Dat heb ik weer. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt dit, en heb al 35 bakken ingevoerd”. ‘Bakken’ is jargon voor containers.
Martien R. stuurde dan maar  een ploeg uit om de container met vrachtwagen en al te stelen vanop de haventerminal in Zwijndrecht. Hij dacht namelijk dat de drugs er nog in zaten. Eenmaal veilig in een loods in het Nederlandse Oss probeerde de bende als gek het samengeperste metaal open te wrikken. Tevergeefs, er was geen cocaïne meer te vinden. 
 In tussentijd probeerde de organisatie ook een nieuwe drugslijn tussen Colombia en Antwerpen op te zetten door gebruik te maken van tweedehandsvoertuigen. 

Tweede actie 

In een tweede actie donderdagmorgen werden vijf verdachten gearresteerd. Dat onderzoek  in september 2019 naar aanleiding van verdachte contacten die een 46-jarige havenarbeider M. P. uit Zwijndrecht onderhield  met gekende criminelen. Die stonden op hun beurt in contact met verschillende Nederlandse organisaties, waaronder de organisatie van Martien R.
Donderdagmorgen  werd een 10-tal huiszoekingen uitgevoerd in België (Antwerpen, Beveren, Hamme, Hemiksem, Kallo, Kapellen en Zwijndrecht) en één in Nederland (Putte).  
Vijf mensen werden aangehouden: het gaat om mannen van 35, 35, 44, 46 en 56 jaar.  Eén van hen R. A., is een ceelbaas op de autoterminal ICO in de Waaslandhaven. Tijdens de zoekacties werden verschillende cryptofoons, twee voertuigen, één motorfiets en cash geld in beslag genomen.
Bron:HLN

Zevenhonderd kilo cocaïne ontdekt in Antwerpse haven


De Duitse politie en douane hebben de invoer in het land van ruim 700 kilo cocaïne kunnen voorkomen, dankzij een samenwerking met hun Belgische collega’s uit de haven van Antwerpen.

De Duitse autoriteiten voerden sinds begin dit jaar onderzoek naar een vrachtbedrijf uit Nedersaksen (noordoosten). Op basis van de verzamelde informatie waarschuwden ze de Belgische autoriteiten in de haven van Antwerpen voor de komst van vijf verdachte containers, die tafelzout uit Brazilië vervoerden.
Begin februari voerden Belgische autoriteiten controles uit op deze containers en ontdekten ze meer dan 700 kilo verdovende middelen naast het aangekondigde tafelzout.
“De Duitse transporteur was niet alleen verantwoordelijk voor de logistiek, maar was ook de koper van het zout”, aldus de Duitse justitie.
Bron:Nieuwsblad
De containers werden uiteindelijk per vrachtwagen naar Nedersaksen gebracht, waar de politie het bewijsmateriaal kon verzamelen. De drugs hadden een straatwaarde van meer dan 50 miljoen euro.

woensdag 19 februari 2020

Tijsmanstunnel beurtelings afgesloten voor onderhoudswerken


Tijdens de weekends van 28 februari en 13 maart vinden er werken plaats in de Frans Tijsmanstunnel (R2) in Antwerpen. Het gaat om onderhoudswerken aan de mootvoegen van de tunnel. Per weekend wordt er één tunnelkoker volledig afgesloten en moet het verkeer in de andere koker over één rijstrook passeren. 
De Frans Tijsmanstunnel in de Antwerpse haven is opgebouwd uit geprefabriceerde tunnelelementen die aan elkaar gekoppeld zijn tot één koker. Tussen die verschillende elementen bevinden zich voegen, de zogenaamde mootvoegen. Bij een aantal van deze voegen in de Tijsmanstunnel is beperkte waterinsijpeling vastgesteld. Voor de tunnelconstructie is er geen reden tot bezorgdheid, maar het heeft wel als gevolg dat bij koude temperaturen het lekwater kan aanvriezen en zodoende ijsplekken kan vormen. Om dit tegen te gaan zal het Agentschap Wegen en Verkeer de gevoelige mootvoegen van de Tijsmanstunnel laten injecteren om ze weer waterdicht te maken.
Om de hinder voor het verkeer zo beperkt mogelijk te houden worden de werken gespreid over twee weekends. Tijdens het weekend van vrijdagavond 28 februari 20 uur tot maandagochtend 2 maart 5 uur is de Tijsmanstunnel afgesloten in de richting van Gent. Tijdens het weekend van vrijdagavond 13 maart tot maandagochtend 16 maart is de Tijsmanstunnel afgesloten in de richting van Nederland.
Het verkeer wordt telkens in beide richtingen omgeleid via de Scheldelaan (N101) en de A12. In de tunnelkoker die open blijft, moet het verkeer over één rijstrook passeren. De linkerrijstrook wordt ingenomen als veiligheidszone.  
Bron:HLN

dinsdag 18 februari 2020

Affakkeling in Antwerpse haven tot vér buiten de stad te zien



Tot vér buiten de stad was maandagavond een rode gloed boven Antwerpen te zien. 
Geen felle brand, maar geplande affakkelingen bij een (petro)chemische bedrijf in de Antwerpse haven, zo stelde de stad, politie en brandweer talrijke bange burgers gerust.
De fakkel trad maandagavond in werking bij olieraffinaderij Total aan de Scheldelaan. Dit gebeurt om te voorkomen dat er zich gasophopingen vormen. De affakkeling gebeurt op een veilige manier en op grote hoogte zodat er geen gevaar voor de installaties of de omgeving is. Het gaat vooral om gassen zoals methaan, ethaan en propaan. Die gassen worden door een enorme schoorsteen gejaagd en dan verbrand.
Op sociale media hebben heel wat mensen maandagavond hun ongenoegen geuit. Ze maken zich zorgen over de luchtkwaliteit. Andere maken zich dan weer boos over het feit dat sommige oude dieselauto’s worden geweerd uit Antwerpen sinds de invoering van de lage emissiezone terwijl bedrijven in de haven op zo’n enorme schaal fijn stof kunnen uitstoten.
Bron:HLN






maandag 17 februari 2020

Brug van 32 miljoen over dok Zeebrugge voor transporten tot 500 ton.

De nieuwe draaibrug over het Verbindingsdok in Zeebrugge
Het havenbestuur van Zeebrugge verwacht nog dit jaar te kunnen starten met de bouw van een brug over het Verbindingsdok. “De opdracht is na aanbesteding toegekend aan aannemer Artes, die nog dit jaar de omgevingsvergunning zal aanvragen. We zouden de brug tegen eind 2021 in gebruik kunnen nemen”, zegt gedelegeerd bestuurder ad interim Rik Goetinck van het havenbestuur MBZ. Het gaat om een investering van 32 miljoen euro.
De brug wordt het koppelstuk van wat het ‘Hefboom-project’ gedoopt werd: een nieuwe verbindingsweg van noord naar zuid in het westelijke deel van de achterhaven. Die komt er mede op vraag van containerterminal CSP Zeebrugge in de voorhaven en de Chinese logistieke projectontwikkelaar Lingang in het zuiden van de achterhaven.

Voor zwaarste havenvoertuigen en transporten

De nieuwe brug zal de Jozef Verschaveweg ten noorden van het Verbindingsdok rechtstreeks koppelen aan de Koffieweg in het zuiden. Sinds een tiental jaren ligt daar een 400 meter lange stalen brug van maar één rijstrook breed. “Die was voorzien voor zeer plaatselijke bediening, voor het shunten van nieuwe wagens. Nu komt er een definitieve brug met twee rijstroken, een voetpad en een dubbel fietspad. Het middengedeelte zal kunnen opendraaien over een afstand van 55 meter, de vaarbreedte van de toekomstige nieuwe zeesluis”, zegt Goetinck.
Opmerkelijk wordt de draagkracht van het kunstwerk: “De brug wordt berekend op een draagvermogen van 500 ton. Dit laat het gebruik van alle types havenvoertuigen toe, van straddle carriers tot en met de zwaarste mobiele havenkranen.”
Bron:Flows

Port of Antwerp bedankt iedereen die in de haven werkt met 'potskes'

Potskes voor onze haventoppers
Voor het 2de jaar op rij lanceert Port of Antwerp de campagne ‘Haventoppers’ om iedereen die in de haven werkt te bedanken voor zijn of haar dagelijkse inzet.
Van 17 tot en met 21 februari doorkruist een Port of Antwerp camper vol havenmutsen of ‘potskes’ het havengebied en houdt halt op de linker- en rechterschelde-oever om meer dan 10.000 mutsen uit te delen.
Dankzij haar 60.000 enthousiaste havenmedewerkers kan Port of Antwerp duurzaam blijven groeien en jaar na jaar mooie cijfers voorleggen. Ze deden een topjob, vindt Port of Antwerp, en verdienen het om als voornaamste havenambassadeurs in de bloemetjes te worden gezet.
Op algemene aanvraag na de sjaals-actie vorig jaar, zullen er dit jaar mutsen worden uitgedeeld en zal ook het verspreidingsgebied worden uitgebreid. Iedere haventopper kan een muts komen ophalen op een locatie in zijn of haar buurt. Waar het Haventopperskraam zal stoppen, vind je op www.portofantwerp.com/haventoppers.
(bericht en foto : Port of Antwerp)

zaterdag 15 februari 2020

Antwerpse haven verwacht zware impact van coronavirus op containertrafiek

Havenhuis Antwerpen
Het Antwerpse havenbedrijf bereidt zich voor op een enorme impact van de coronavirus op de aan- en afvoer van containers vanuit China. “De gevolgen zullen pas vanaf begin maart voelbaar zijn, maar na de berekeningen van onze analisten zijn er redenen om gealarmeerd te zijn”, zegt woordvoerder Barbara Janssens. Volgens de Vlaams minister voor Economie Hilde Crevits (CD&V) is het nog te vroeg om conclusies te trekken. 

Volgens Janssens zal de impact van het coronavirus op de logistieke keten veel groter zijn dan bij de SARS-epidemie in 2002. “Dat komt omdat de Chinese economie nu vier keer zo groot is als toen, en veel meer geconnecteerd met de wereld. Hoe groot precies is op dit moment moeilijk te kwantificeren. Alles hangt ervan af hoe lang de verdere verspreiding aanhoudt en hoe snel de Chinese economie zich herpakt.”
De reële impact op de import en export in Antwerpen zal pas meetbaar zijn van zodra de Chinese havens hun eerste kwartaalcijfers bekendmaken. Maar volgens Alphaliner, dat de containerlijnvaart monitort, is de totale containeroverslag in de Chinese havens tussen 20 januari en 6 februari met meer dan 20 procent gedaald. In het eerste kwartaal wordt een daling van de Chinese containertrafiek met 6 miljoen TEU-containers verwacht. Ter vergelijking: de totale Chinese containeroverslag bedroeg in 2019 meer dan 250 miljoen TEU.

7 procent minder containertrafiek 

Voor de Antwerpse haven is China een erg belangrijk handelsland. “Onze containervolumes op China groeiden in 2019 met 16 procent tot 1,39 miljoen TEU”, zegt Janssens. “Als we ervan uitgaan dat we over heel 2020 beschouwd de totale trafiek van één maand verliezen, dan zal er 115.000 TEU minder verscheept worden, oftewel 7 procent minder containertrafiek van en naar China ten opzichte van 2019. Als de situatie langer aanhoudt, kan dit zelfs nog verhogen.”
Een recent onderzoek van havenexpert Theo Notteboom toonde wel aan dat de haven van Rotterdam kwetsbaarder is voor de impact van het coronavirus dan Antwerpen. “Dat komt omdat wij niet enkel inzetten op containers, maar ook andere trafieken uit verschillende continenten”, zegt Janssens. 
"Klanten kunnen teren op bestaande voorraden en later in het jaar dan meer invoeren om de voorraden weer aan te vullen" 
Volgens Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) is de impact van het coronavirus op de havens zeker niet te onderschatten, maar kan die nog niet met zekerheid vastgesteld worden. “Als er een hapering optreedt zoals vandaag, met de vertraging vanuit China, weegt dit op de volumes”, aldus minister Crevits. “Het is vandaag nog te vroeg om de impact goed in te schatten. Klanten kunnen teren op bestaande voorraden en later in het jaar dan meer invoeren om de voorraden weer aan te vullen. Het kan ook aanleiding geven tot het verschuiven van handelsstromen of kansen bieden aan onze bedrijven om meer te produceren.”
Daarom is het volgens de minister nog te vroeg om conclusies te trekken. “De impact op onze Vlaamse havens is zeker niet te onderschatten, maar kunnen we dus nog niet met zekerheid vaststellen.”
De minister wijst er nog op dat bedrijven die getroffen worden door logistieke problemen, een beroep kunnen doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. “Dat heeft collega Nathalie Muylle (federaal minister van Werk, Economie en Consumenten, red.) beslist. Bedrijven die op lange termijn effectief in financieringsproblemen zouden geraken, kunnen een beroep doen op Vlaamse waarborgen.”

Bron:HLN

vrijdag 14 februari 2020

Primeur: Bolloré Logistics lost langste windmolenbladen van Benelux

Behandeling windmolenbladen 74,50 meter lang
Het team Industrial Projects van Bolloré Logistics heeft met succes zes windmolenbladen van elk 74,5 meter lang in de haven van Antwerpen gelost. Met die opdracht haalt de groep een primeur binnen. De wieken zijn de langste exemplaren in de Benelux.


De wieken van 74,5 meter lang met een rotordiameter van 149 meter zijn de eerste van een nieuwe generatie windturbines in de Benelux. De 6 wieken zijn onderdeel van 2 windturbines die 20 à 25 miljoen KWh per jaar zullen produceren. Dat is voldoende krachtcapaciteit om 8.000 gezinnen stroom te leveren. 
De zes windmolenwieken werden eerder deze maand voor het eerst gelost in de haven van Antwerpen voor een Europese klant uit de sector van de industriële projecten. 
Twee Gottwald kranen van 100 ton waren nodig om het schip te lossen. De partner in de Antwerpse haven met wie Bolloré Logistics het lossen van de wieken heeft gedaan, is Rollit Cargo.
Met twee 40-ton-reach-stackers is Bolloré Logistics erin geslaagd om de wieken op een Dolly transport te laden. Het uitzonderlijke transport is daarop vertrokken naar de Nederlandse windmolensite Heibloem. 
Bolloré Logistics Belgium blikt zeer verheugd terug. "Niet alleen voor ons team, maar ook voor de haven van Antwerpen is dit groots voor het breakbulksegment. We zijn de eerste expediteur die deze nieuwe generatie van windmolens heeft behandeld", vertelt Industrial Projects Business Development Manager Jo Deblecker. 

Bron:Flows