maandag 30 mei 2016

9.000 dokwerkers stemmen over aanpassing wet-Major

vakbonden informeren de havenarbeiders 
Na twee jaar onzekerheid over de toekomst van de wet-Major, de wet die de havenarbeid regelt, starten de havenvakbonden vandaag een referendum over een aanpassing van de regels. Als ons land deze maand de wetgeving niet versoepelt, dreigen er zware boetes van Europa.
De komende twee weken kunnen cruciaal worden voor de sociale vrede in de Vlaamse havens, vooral in Antwerpen. Onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder gaat vandaag – met één week vertraging – de langverwachte raadpleging van start bij de Vlaamse havenarbeiders. Het gaat om de 9.000 dokwerkers van het zogenaamde algemeen contingent die ingezet worden bij verscheidene werkgevers, waarvan er 7.000 in Antwerpen werken. De zowat 1.500 havenarbeiders van het logistiek contingent – die zijn aangeworven door havenbedrijven zelf – worden er niet bij betrokken omdat er voor hen weinig zou veranderen.
Erkende havenarbeiders
Waarover gaat het? Al sinds 1972 wordt in ons land door de wet-Major de havenarbeid exclusief voorbehouden aan erkende havenarbeiders. Die worden al naar gelang het steeds wisselende werk gerekruteerd uit een pool van erkenden en kunnen bij werkloosheid op een extra uitkering rekenen. In ruil daarvoor staat een productiviteit die volgens voor- en tegenstanders bijzonder hoog is. Bovendien is er in de haven al decennialang relatief weinig sociale onrust.
Bron: GVA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten