donderdag 11 december 2014

Bescherming havenarbeiders op de helling

Het Europees Hof van Justitie heeft Spanje veroordeeld omdat zijn havenarbeidswetgeving strijdig is met het EU-recht. De uitspraak heeft grote gevolgen voor het Belgische havenarbeidsregime, gebaseerd op de wet-Major.


 
In Spanje moeten havenwerkgevers zich aansluiten bij het lokale 'poolbedrijf' SAGEP, dat hen verplicht havenarbeiders uit die pool te kiezen en hen verbiedt arbeiders buiten die pool aan te werven. Het Europees Hof van Justitie oordeelt dat dat strijdig is met de vrijheid van vestiging in Europa. Vrij vertaald betekent dit dat bedrijven hun activiteiten in Europa vrij in heel Europa moeten kunnen ontplooien. 

Het Hof zegt dat noch de goede dienstverlening, noch de bescherming van de werknemer dergelijke beperkingen van de ondernemersvrijheid kan rechtvaardigen.
De uitspraak zet het zeer vergelijkbare Belgische havenarbeidsregime, dat is gebaseerd op de wet-Major, sterk op de helling volgens de Antwerpse professor en advocaat Eric Van Hooydonck, een specialist in de materie. Dat regime behoudt het werk in onze havens voor aan erkende havenarbeiders die ook uit een pool worden gekozen. 
Tegen het Belgische stelsel zijn bij de Commissie trouwens acht klachten ingediend.


Europa uitte in maart zware bedenkingen bij de Belgische toepassing van de wet-Major, onder meer na klachten van Katoen Natie-baas Fernand Huts die in zijn logistieke Logisport-vestiging op de Antwerpse Linkeroever werkt met niet-erkende havenarbeiders. Huts diende een klacht in omdat hij na een klacht van de havenbonden door de sociale inspectie werd verplicht havenarbeiders in dienst te nemen in plaats van bedienden.
Europa stelde België eind maart in gebreke en heeft ons land uitleg gevraagd over hoe de havenarbeid in België wettelijk is geregeld. Maar uit de tekst van de brief was toen al op te maken dat de wet-Major op de schop moet. De Commissie heeft ernstige bezwaren bij het beperkende karakter van de wet.

De ingebrekestelling was de eerste stap in een juridische procedure. België kreeg twee maanden de tijd om bij te sturen. Of die bijsturingen zijn gebeurd, is onduidelijk. De laatste stap is een doorverwijzing naar het Europees Hof van Justitie.  'Indien België geen hervormingen doorvoert', aldus Van Hooydonck, 'zal ons land een gelijkaardige veroordeling oplopen als Spanje.'

De Belgische regering, meer bepaald het kabinet van minister van Werk Kris Peeters, zou volgende week contact opnemen met Europa. Details daarover zijn nog niet bekend.
De afgelopen weken hebben de Belgische havenarbeiders de provinciale stakingen aangegrepen om actie te voeren voor het behoud van de wet-Major. De kans is groot dat ze volgende week maandag tijdens de nationale staking opnieuw van zich laten horen.

Bron: De tijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten