vrijdag 12 december 2014

Europa kraakt monopolie dokwerkers

ANTWERPEN PRECEDENT IN SPANJE: LADEN EN LOSSEN NIET LANGER EXCLUSIEF VOOR HAVENARBEIDERS

Slecht nieuws voor onze dokwerkers: het Europees Hof van Justitie eist dat Spanje zijn wetgeving op de havenarbeid grondig bijstuurt. 

Een Spaans werkgever mag voortaan schepen laten lossen en laden door personeel buiten de exclusieve 'pool' van havenarbeiders om. België riskeert een gelijkaardige veroordeling.

Vier dagen voor de nationale staking legt Europa een bom onder het sociaal overleg tussen de federale regering, de havenwerkgevers en de vakbonden in de haven. Net als in Spanje is er bij ons een monopolie voor erkende havenarbeiders. Dat monopolie is gebaseerd op de wet-Major uit 1972. Die wet bepaalt ook in welk gebied het werk door erkende havenarbeiders moet worden gedaan. 

De betoging en staking van november bewezen hoezeer de Antwerpse dokwerkers aan de wet-Major zijn gehecht. Alleen, Europa wil er vanaf. En een ondernemer als Fernand Huts (Katoen Natie) drong al herhaaldelijk aan op een versoepeling van de erkende havenarbeid. Zo vindt hij het gebied waarbinnen de wet-Major geldt véél te groot. Zuiver logistieke arbeid in havengebied is volgens hem geen job voor dokwerkers. Gisteren gaf hij vanuit het buitenland geen commentaar op de veroordeling van Spanje. "Ik heb het vonnis nog niet gelezen."

Vrije aanwerving


Nu heeft Spanje dus een veroordeling aan zijn been. De verplichting voor havenwerkgevers om aan te sluiten bij het lokale poolbedrijf, is in strijd met de vrijheid van vestiging die Europa garandeert.Paul Valkeniers, directeur van Cepa (de werkgeverscentrale van de haven van Antwerpen), ziet de bui hangen. "We zullen ons ernstig moeten bezinnen over ons systeem. Dit is koren op de molen van de tegenstanders van de wet-Major. Met Spanje hebben we een monopolie op havenarbeid gemeen. Een oplossing kan niet zonder een grondige hervorming."

Valkeniers verwacht dat de bal nu snel in het kamp van de federale regering zal liggen. Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) is karig in zijn reactie. "We gaan de uitspraak van het Hof bestuderen. We voeren al een hele tijd overleg met werkgevers, vakbonden en Europa. Volgende week gaan we met de Europese Commissie één en ander evalueren."

Geen belegering

Voor een straatoorlog met dokwerkers hoeven we volgens vakbondsman Marc Loridan (ABVV-BTB) nog niet te vrezen. Tenminste, niet komende maandag. "We gaan staken. Het is niet de bedoeling om de stad te belegeren. Daar komen nog andere momenten voor."

Vandaag vergaderen de havenvakbonden met hun Europese - en Spaanse - collega's. Loridan: "Dan bepalen we onze reactie op die uitspraak van het Europees Hof. Toch dit: Europa kan beter de sociale dialoog ondersteunen, als ze het rustig willen houden in de Europese havens."

Paul Valkeniers (Cepa) wijst erop dat een hervorming van de wet-Major niet betekent dat werkgevers havenarbeiders voor dumpinglonen kunnen aanwerven. "De CAO's blijven van kracht."

Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) geeft de wet-Major niet op. "Europa stelt de wet niet in vraag, wél de uitvoering ervan. Misschien moeten de vakbonden nu een stuk toegeven, in ruil voor het behoud van een deftige verloning en een goede opleiding van havenarbeiders. Maar we moeten het vonnis wel serieus nemen. Ik hoop dat de federale regering nog wat tijd koopt en het probleem in overleg oplost."

Bron:HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten