dinsdag 9 december 2014

Deze mastodont is in Antwerpse haven gearriveerd

In de haven van Antwerpen is vanochtend de MSC New York aangekomen, een schip van 399 meter lang en 54 meter breed. Dat is niet het grootste schip ooit in Antwerpen, maar wel het grootste schip dat door een sluis is gepasseerd. Het schip blijft tot donderdagmiddag in Antwerpen.
"De Berendrechtsluis mag dan wel de grootste sluis ter wereld zijn, nooit eerder ontving ze een schip met dergelijke afmetingen", stelt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen in een persbericht.

De sluispassage werd volgens het havenbedrijf de voorbije weken zorgvuldig voorbereid door de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit, rederij MSC en de haven. Al van voor de formele vraag op 20 augustus om de haven van Antwerpen aan te lopen waren er informele contacten, klinkt het bij het Vlaams Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).

Op basis van de afmetingen en andere specificaties die de rederij van het schip aanleverde, werd door het Waterkundig Laboratorium in Borgerhout een computermodel van de MSC New York gemaakt. Met dat model hebben Vlaamse en Nederlandse loodsen "talrijke simulatievaarten" uitgevoerd om te zien onder welke diverse omstandigheden het reuzenschip veilig in en uit de sluis kan manoeuvreren. "Een dergelijke situatie had zich immers nog niet voorgedaan. Deze simulatorruns omvatten het varen in variabele situaties, zowel naar stroomsterkte als naar windkracht en windrichting bij aanloop en vertrek", klinkt het bij MDK.

Op basis van de loodsadviezen werden vervolgens de omstandigheden omschreven waarbinnen het sluismanoeuvre moet plaatsvinden. Het gaat onder meer over het tijdstip van aankomst - "stil van hoogwater" -, met ook randvoorwaarden, zoals de maximale windkracht en het aantal sleepboten. Er was ook een B-scenario voorzien, voor indien niet alle voorwaarden waren ingevuld. Aan boord waren er twee loodsen, die werden bijgestaan door onder meer verkeersleiders aan wal.
De MSC New York, die van Zeebrugge afkwam, maakte uiteindelijk vanochtend rond 5.00 uur zijn opwachting aan de sluis. Na het aanmeren worden in de komende dagen 3.400 containers gelost en worden 3.800 tot 4.000 containers aan boord van het schip geladen op de MSC Hometerminal.

Het gloednieuwe schip, dat voor de eerste maal de Antwerpse haven aanloopt, ligt nog tot donderdagmiddag in het Delwaidedok. Dan vaart het rond 15.00 uur opnieuw door de Berendrechtsluis, om dan richting Rotterdam te vertrekken.

De MSC New York is niet het grootste schip ooit in de Antwerpse haven. In oktober vorig jaar meerde in het Deurganckdok de Mary Maersk aan. Dat schip is even lang, maar nog vier meter breder. De Mary Maersk kan zowat 18.000 standaard twintigvoet-containers (TEU) vervoeren, circa 2.000 meer dan de MSC New York.
Bron:HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten