zaterdag 8 november 2014

"Wat Huts wil, voert De Wever uit"

24 november, die dag zullen de dokwerkers de Antwerpse haven platleggen. Geen havenarbeider die daar aan twijfelt, een dag na de turbulente doortocht in Brussel. Ze spelen dan ook een thuismatch tegen de troepen van burgemeester Bart De Wever (N-VA) en CEO van Katoen Natie Fernand Huts. "Die twee willen hetzelfde: ons beschermd statuut afpakken", zegt vakbondsman Harry Lauwereins (BTB).
Aan het aanwervingslokaal van de dokwerkers was het vrijdagmiddag niet druk. Er waren maar 70 jobs te verdelen onder de namiddagploeg. Veel tijd over dus om bij een pint na te kaarten over het dagje Brussel en over de provinciale actiedag op 24 november. In alle gesprekken worden de namen van burgemeester De Wever en Katoen Natie-baas Huts in één adem genoemd. Wat Huts wil, voert De Wever uit.

Harry Lauwereins (BTB): "Gisteren zegt De Wever ineens op televisie dat hij niet aan het beschermde statuut van de dokwerker wil raken. Wat moet ik daarvan geloven. Een maand geleden noemde hij op ATV de wet-Major nog een 'arbeidsvernietigend' systeem. Die uitspraak zijn wij als dokwerkers nog niet vergeten."

Burgemeester De Wever vindt dat de vakbonden hun leden ten onrechte tegen hem opzetten. "Ik ben voor de wet-Major. Laat dat duidelijk zijn. Ik stel alleen het toepassingsgebied ter discussie. Bijvoorbeeld voor logistiek zou je op Petroleum-Zuid investeerders kunnen aantrekken. Die blijven nu weg omdat de wet-Major er nog altijd van toepassing is, terwijl er al 10 jaar geen havenactiviteit meer is. Dat bedoel ik met 'jobvernietigend'. De wet houdt nieuwe activiteiten tegen."

De dokwerkers geloven er niets van. "De Wever heeft dezelfde dubbelzinnige uitleg als zijn vriend Huts. Die is zogezegd niet tegen de wet-Major, maar hij weigert magazijnarbeiders uit het contingent van de dokwerkers in te zetten in de haven. Hij werft liever honderden interimmers aan tegen het absolute minimumloon", zeggen de dokwerkers.

De vakbonden hebben nog niet beslist of er op 24 november ook een betoging zal zijn in Antwerpen. Zij zullen vooral proberen om de haven lam te leggen. De werkgeversorganisatie VOKA en ook burgemeester De Wever hebben al laten verstaan dat zij zich niet zullen laten intimideren door de stakers. Desnoods trekken zij naar de rechtbank om wegblokkades in de haven te laten opruimen.

Maar ook vakbondsbaas Marc Loridan (BTB) is niet geneigd om gas terug te nemen na de massale kritiek om de vernielingen in Brussel. Loridan: "Er is heel veel druk vanuit mijn achterban. Ik probeer die druk in te perken maar dat is niet gemakkelijk als Bart De Wever maar olie op het vuur blijft gieten met zijn stoere uitspraken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten