vrijdag 7 november 2014

"Flames of Fury": Brusselse betoging gaat de wereld rond

De nationale betoging in Brussel die gisteren het nieuws domineerde, is ook in het buitenland niet aan de aandacht ontsnapt. Internationale media schrokken op van de verrassend hevige confrontatie tussen politie en manifestanten, in "een land dat lang geroemd werd als een welvaartsstaat".
Hoewel ze het werk was van een kleine minderheid van de manifestanten, laat vooral de grimmige afloop van de Brusselse betoging ook de internationale media niet onberoerd. De talloze beelden van gemaskerde arbeiders, gewonde politieagenten en brandende voertuigen vormen de kern van de meeste berichten.

"Flames of Fury" - vlammen van woede - kopt de immer subtiele Britse tabloid The Sun. "Het vuur woedt in Brussel, nadat een 100.000 man sterke manifestatie tegen besparingen uitmondt in een rel."

Welvaartsstaat

De Daily Mail, die andere Britse tabloid, lijkt de situatie in buurland België niet helemaal begrepen te hebben. Volgens de interneteditie Mail Online is de oorzaak van de uit de hand gelopen onvrede in de eerste plaats te zoeken bij de Europese Unie: de ruim 100.000 mensen kwamen volgens de tabloid op straat tegen door de EU opgelegde besparingen.

De Franse krant Le Monde heeft het, in een beschrijving bij videobeelden van het geweld tussen politie en betogers, dan weer over een wellicht overdreven aantal van "1.000 à 2.000 radicalere manifestanten", en dan met name Antwerpse dokwerkers, die de politie uitdaagden.

The Washington Post ziet in het massale protest van gisteren een verontrustende ommezwaai in de welvaart van ons land. "Ongeveer 50 mensen raakten gewond en 30 mensen werden gearresteerd, in een van de grootste naoorlogse arbeidersbetogingen in België, een land dat lang geroemd werd als een welvaartsstaat", luidt het in de Amerikaanse krant.

België heeft een lange traditie van sociaal overleg, schrijft de krant, "maar de huidige coalitie van 'pro-business'-partijen en christendemocraten zet voor het eerst in tientallen jaren  de vrije markt weer zo duidelijk op de agenda".
Bron:Demorgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten