zaterdag 26 oktober 2013

Katoen Natie opent nieuwe magazijnen in Estland.

De Antwerpse logistieke dienstverlener Katoen Natie heeft in Estland voor 124.000 vierkante meter aan nieuwe terreinen in gebruik genomen. Het bedrijf wil zo zijn positie verstevigen binnen de Baltische staten en een Europese hub worden voor goederentransit naar Rusland.
Fernand Huts (foto), de CEO van katoen Natie, nam het terrein in de vrijhandelszone van het havengebied Muuga, vlakbij de Estste hoofdstad Tallinn, vrijdag officieel in gebruik. Een veertigtal medewerkers, potentiƫle klanten en journalisten woonden de opening bij.

Cacao


In 2009 nam Katoen Natie het bedrijf Unieveem Eesti over, dat zich specialiseerde in logistieke activiteiten voor cacaobonen en afgeleide producten. Het kreeg later de naam Katoen Natie Eesti en in 2012 begon men met de uitbouw van magazijnen, na een studie naar in totaal twaalf Baltische en Russische havens. De huidige capaciteit ligt op 40.000 m2. Tegen 2015 wil het bedrijf uitbreiden naar 65.000 m2. Momenteel wordt jaarlijks zowat 150.000 ton aan goederen verwerkt.
Concreet wordt de zone een platform voor de ontvangst, opslag en distributie van cacaoproducten, maar ook petrochemische producten en algemene consumptiegoederen. Voor petrochemie ziet men een capaciteit van ongeveer 200.000 ton, voor fijne chemie 50.000 ton, en voor consumptiegoederen voorziet men tot 25.000 m2 per klant.

Rusland

Met de logistieke zone wil Katoen Natie producten op de lokale markten in de Baltische staten en Rusland brengen, alsook in transit voor Rusland voorzien. "Rusland ontwikkelt zich, maar is nog vrij duur in vergelijking met Estland. Hier is ook plaats en je hebt zekerheid door de ligging binnen de EU en in NAVO-gebied", zegt Huts, waarbij verwezen wordt naar bureaucratie en corruptie op andere plaatsen. De Tallinn-site werd ook gekozen omdat de haven het hele jaar door ijsvrij is en vanwege de lage arbeidskost en het gunstige belastingsregime.
De havenautoriteit van Tallinn geeft gronden normaliter in concessie, maar in dit geval werden ze aan Katoen Natie verkocht. Huts onderhoudt nauwe banden met de Estse overheden. Twee weken geleden bracht de Estse economieminister Juhan Parts nog een bezoek aan Katoen Natie in Antwerpen. Over de grondprijs werd geen informatie gegeven. In totaal investeert Katoen Natie zowat 35 miljoen euro in het project.
"Katoen Natie is een erg belangrijke partner voor ons," zegt Ain Kaljurand, voorzitter van de raad van bestuur van de Estste havenautoriteit. "We zijn steeds bereid om verder samen te werken en desgevraagd meer gronden te verkopen."
Gevolgen voor de Antwerpse haven zijn er niet, klinkt het. Er wordt benadrukt dat het om aanvullende trafiek gaat bovenop de operaties in het thuisland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten