Het lijkt wel de strijd van David tegen Goliath, zoals de inwoners van Doel zich met de moed der wanhoop blijven verzetten tegen de Vlaamse regering en het Antwerpse havenbedrijf. En hun vastberadenheid loont, want gisteren raakte bekend dat de auditeur van de Raad van State de argumentatie volgt van actiegroep Doel2020 om het ruimtelijk plan te schorsen in afwachting van de vernietiging ervan.
Als de Raad van State dat advies volgt en het Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (Grup) effectief schorst, dan mag het Saeftinghedok dat pal op de plaats komt waar nu nog het Scheldedorp Doel ligt niet aangelegd worden en blijft Doel woongebied, waardoor de inwoners niet onteigend kunnen worden. En dat betekent een zware opdoffer voor de Antwerpse haven. Dat Grup werd op 30 april door de Vlaamse regering op 30 april vastgelegd, waardoor het licht op groen gezet werd voor een gigantische havenuitbreiding, die niet alleen Doel van de kaart veegt, maar ook de gehuchten Ouden Doel en Rapenburg doet verdwijnen.
Ruim 10 bezwaren
Tegen die plannen kwamen meer dan tien bezwaren binnen bij de Raad van State, onder meer van de gemeenten Beveren en Sint-Gillis-Waas, van de inwoners van Doel en van een aantal lokale boeren, die daarmee lijnrecht ingingen tegen hun eigen Boerenbond, die wél met de plannen instemde.
Alleen Doel2020 vroeg naast de vernietiging van het Grup ook de schorsing ervan. Dat kon omdat zij betrokken partij is en de hoogdringendheid kon inroepen om moeilijk te herstellen nadeel te voorkomen.
Het is over die vraag tot schorsing dat de auditeur nu advies gegeven heeft. Meestal volgt de Raad van State dat advies, hoewel er de jongste maanden ook andere beslissingen te noteren vielen. Volgens de auditeur schendt het Grup zowel de Europese Vogelrichtlijn als de Habitatrichtlijn. Daarbij gaat het om het natuurgebied De Putten in Kieldrecht en de slikken en schorren bij Doel. Voor die gebieden is wel in compensatiegebieden voorzien, maar de auditeur stelt dat men enkel de toekomstige natuurtoestand onderzocht heeft.
Vrijdag wordt er gepleit voor de Raad van State, in december weten we of die de auditeur volgt.