zaterdag 19 oktober 2013

Drugsbendes hacken IT-systemen voor containers.

De internationale politieorganisatie Europol waarschuwt voor criminele bendes die cyberaanvallen uitvoeren of websites hacken om zo gemakkelijker drugs te kunnen smokkelen. Dat heeft Europol-directeur Rob Wainwright gezegd, zo meldt de Britse omroep BBC vandaag.
Criminelen breken in op IT-systemen waarin wordt bepaald waar en wanneer containerschepen laden en lossen. Zo geven zij drugssmokkelaars de mogelijkheid om in de ene haven drugs ongezien op een schip te verstoppen en in de volgende haven het spul er weer van af te halen. Ook ontdekken ze zo hoe de containers beveiligd zijn.

Volgens Wainwright zijn onder meer Nederlandse en Belgische drugsbendes zo te werk gegaan. Eerder dit jaar werden bij invallen in Nederland en België onder meer hackersmaterialen, cocaïne, heroïne, wapens en een koffer vol geld gevonden. 15 verdachten uit beide landen moeten binnenkort voor de rechter verschijnen.

Hout en bananen
Zeker twee bedrijven in de haven van Antwerpen waren de afgelopen 2 jaar doelwit van hackende bendes. In Zuid-Amerika werd cocaïne en heroïne verstopt in containers met bijvoorbeeld hout en bananen. Na aankomst in Antwerpen werden de drugs weggehaald voordat het schip werd gelost. De zaak begon pas op te vallen, toen complete containers van de schepen verdwenen.

"Dit laat zien hoe internet wordt gebruikt als 'freelance marktplaats' waarop drugssmokkelaars hackers inhuren om cyberaanvallen uit te voeren", legde Wainwright uit. "Criminele bendes worden steeds ondernemender, vooral online."

Misbruik van internet
Wat de Europol-directeur betreft moet de politie op een andere manier gaan werken en veel slimmer met computers leren omgaan. "Maar ik denk ook dat overheden ons moeten helpen en zorgen dat we de juiste rechten krijgen om terug te vechten tegen dit enorme misbruik van het internet."

Containerbedrijven in de haven van Antwerpen hebben laten weten dat zij hun cyberveiligheid inmiddels hebben verbeterd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten