zondag 30 november 2014

"We leggen de haven plat"

De havenarbeiders van Zeebrugge zullen maandag tijdens de provinciale stakingsdag de ganse haven platleggen. "We willen de regering een duidelijk signaal geven, maar wel op een rustige manier", klinkt het bij de dokwerkers zelf.
De haven van Zeebrugge zal maandag helemaal plat liggen en amper toegankelijk zijn. Tijdens de provinciale stakingsdag willen de dokwerkers een duidelijk signaal uitsturen dat ze niet opgezet zijn met de besparingen die de huidige regering wil doorvoeren. "We zullen stakingsposten innemen op een aantal rotondes aan de haven", vertelt Renaud Vermote van de vakbond Belgische Transportarbeidersbond (BTB). "Daarnaast zullen er ook vliegende stakingspiketten zijn aan de havenbedrijven." Hoewel er dokwerkers, voornamelijk uit Antwerpen, op de nationale betoging van 6 november slaags raakten met de politie, voorspellen de vakbonden maandag een rustige staking.

Rustig houden

"We willen het inderdaad zo kalm mogelijk houden. We hebben trouwens gezien dat alles ook bij de vorige staking in de haven van Antwerpen goed verliep. Er werden wel duidelijke afspraken gemaakt met de politie. Zo zullen we de Kustlaan niet blokkeren en ook de bruggen over de Sluis worden niet bezet", verduidelijkt Vermote. Hetzelfde verhaal bij de vakbond ACV Transcom waarmee er een gezamenlijk stakingsfront wordt gevormd. "We deelden pamfletten uit met de vraag om kalm te staken. We merken wel ook op dat de bereidwilligheid om te staken groot is", stelt Eric Inslegers van het ACV. Dat is ook duidelijk te horen bij de dokwerkers zelf die enorm misnoegd zijn.

Ongenoegen is groot

"Ikzelf ga binnenkort op pensioen, maar ik ben ongerust voor alle dokwerkers die na mij komen. Er zijn mensen die net iets hebben gekocht of een toekomst aan het opbouwen zijn. Als die mensen bijvoorbeeld horen dat ze plots moeten inleveren, is dat wel echt erg", vertelt dokwerker Daniël Willemkens (54) uit Heist. Ook de afschaffing van de wet Major, het feit dat de bekwame havenarbeiders plots vervangen zouden kunnen worden door goedkopere werkkrachten, kan er bij de mannen niet in. "Een basisopleiding duurt misschien niet lang, maar we blijven voortdurend leren op de werkvloer. Een fout bij ons kan meteen dodelijke gevolgen hebben, dus is het belangrijk dat er gekwalificeerd volk ingezet wordt", vertelt Kurt Buffel (43) uit Assebroek. "We moeten plots ook werken tot 67 jaar terwijl onze job enorm belastend is. We moeten een duidelijk signaal stellen, het is een noodzakelijk kwaad." Boosheid alom, maar amok willen de dokwerkers niet veroorzaken. "Het is niet onze bedoeling om miserie te maken, zolang we niet worden uitgedaagd natuurlijk", valt te horen bij enkele andere dokwerkers.

Stakingspintjes

Shirley Cattoor (34) van het Zeebrugse café The Sailor, beter gekend onder de naam Shirley's, zal alvast zorgen voor de goede sfeer tijdens de stakingsdag. Ze serveert vanaf 8 uur pintjes aan anderhalve euro in plaats van 1.80 euro. "Bij de vorige staking heb ik ook stakingspintjes geserveerd en dat sloeg in als een bom. Daarom hebben we beslist om het deze keer opnieuw te doen", vertelt Shirley. "Maar het is ook niet de bedoeling dat de mannen hier de ganse dag blijven plakken. Ze kunnen wel af en toe eens binnenkomen om op te warmen en iets te drinken. Mocht de sfeer toch grimmiger worden, zal ik daar zeker iets van zeggen. Ik ben misschien niet zo groot, maar ik kan kordaat optreden als het moet", besluit de goedlachse cafébazin.
Bron:HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten