donderdag 20 november 2014

Vooral haven en kinderdagverblijven zullen staking voelen

In de provincie Antwerpen wordt met de staking van maandag wellicht het hardst gekeken naar de impact op Antwerpen en zijn haven. Met vier vaste en mogelijk mobiele stakingsposten wordt verwacht dat de haven grotendeels stil zal liggen. Vakbonden roepen op tot waardig protest, al zorgt de recente arrestatie van een klein aantal havenarbeiders voor nervositeit. Buiten de maritieme wereld wordt ook de kinderopvang stevig getroffen.
“We denken dat er een redelijke chaos gaat zijn. De stakingsbereidheid, ook bij de leden zelf, is groot”, zegt ACLVB-secretaris Erik Quisthoudt. Er wordt opgeroepen waardig te protesteren, al denkt hij dat de arrestatie donderdagochtend van een klein aantal havenarbeiders de gemoederen nog kan verhitten.
Mobilisering van Nederlandse hooligans
“We kunnen niet genoeg herhalen dat we ons distantiëren van vernielingen en geweld, en we zijn ook tevreden dat bevestigd wordt dat het over een beperkt aantal havenarbeiders gaat. Wel is het zo dat het solidariteitsgevoel tussen havenarbeiders leeft. Dit komt wel op een ongelukkig moment op de vooravond van de staking.” Volgens de secretaris is er bovendien al opnieuw sprake van mobilisering bij supportersverenigingen, tot bij de Nederlandse voetbalclub Feyenoord.
Het aanwervingslokaal voor havenarbeiders bij Cepa, beter bekend als ‘het kot’, zal maandag gesloten zijn. “Op vrijdag zal er niet aangeworven worden voor maandag. Voor shiften op dinsdag zal telefonisch aangeworven kunnen worden”, zegt woordvoerder Yann Pauwels. Volgens hem is er ook afgesproken dat de haven op de Oost-Vlaamse Linkerscheldeoever maandag mee betoogt en niet met de Oost-Vlaamse provinciale stakingsdag.
Toegang tot haven geblokkeerd
Alfaport, de koepel van Antwerpse havenbedrijven, vreest voor een vlotte toegankelijkheid in de haven. “De activiteiten zullen op een zeer laag pitje staan, wat te betreuren valt, maar er is vooral redelijk veel bezorgdheid of men ook vrij zal kunnen bewegen in de haven”, zegt directeur Stephan Vanfraechem. “We hopen dat stakingsposten de toegang niet zullen blokkeren voor bijvoorbeeld werkwilligen, maar ook voor mensen die in Seveso-bedrijven een minimumbezetting mee garanderen.”
Weinig beweging op de Schelde
Naar alle waarschijnlijkheid zal er ook op de Schelde niet veel beweging zijn. “De loodsen die aangesloten zijn bij de vakbonden staken. De niet aangeslotenen zullen technisch werkloos zijn”, zegt Sven Deridder, voorzitter van de Beroepsvereniging van Loodsen, donderdag in De Standaard. Bij het Agentschap Maritieme Dienstverlening is men er niet van overtuigd dat er veel loodsen zullen staken.
“Ze zullen wellicht geen werk hebben door sluisdeuren die gesloten blijven of mogelijke stakingsposten die toegangswegen afsluiten, enzovoort”, zegt administrateur-generaal Jacques D’Havé. Bij het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen klinkt het dat de concrete hinder maandag duidelijk zal worden.
Kinderopvang
Los van de maritieme wereld worden ook andere diensten in het Antwerpse getroffen, zoals de stedelijke kinderopvang. “Van de 34 kinderdagverblijven blijven er voorlopig twee volledig en twee gedeeltelijk geopend. Al de rest is gesloten”, stelt zegsvrouw Wini Condic Begov. “Bij de deels geopende verblijven worden afspraken gemaakt met de ouders. Ook kan het niet uitgesloten worden dat nog meer personeel maandagochtend beslist om te staken. Dat recht hebben ze.”
Loketten
Aan de stadsloketten wordt ook hinder verwacht. Men probeert in een minimumdienstverlening te voorzien en er wordt gevraagd om afspraken op maandag te verplaatsen.
Stedelijk onderwijs
Bij het stedelijk onderwijs vermoedt men op basis van vroegere ervaring vooral gesloten basisscholen. Ouders zullen geïnformeerd worden over de naburige scholen die in opvang zullen voorzien. De UAntwerpen verwacht nauwelijks hinder, vanwege een vermoedelijk laag aantal stakers.
De Lijn
“De Lijn verwacht dat haar dienstverlening op maandag 24 november verstoord zal zijn in de provincies Antwerpen en Limburg. Ook in de regio Aarschot en op de lijnen naar Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kan er hinder zijn”, klinkt het in een persbericht.
Bij De Lijn in Antwerpen klinkt het nog dat men de situatie vooraf moeilijk in kan schatten. “Vanaf ‘s ochtends zeer vroeg bekijken we welke ritten rijden. Vanaf 6.00 uur communiceren we dat via onze kanalen en om de twee uur maken we een update”, aldus woordvoerder Marc Deschuyter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten