vrijdag 4 april 2014

27 gewonden bij betoging voor 'socialer Europa' in Brussel

Volgens de politie hebben vandaag zowat 25.550 manifestanten deelgenomen aan de betoging in Brussel voor een sociaal Europa. Er deden zich verscheidene kleine incidenten voor, zo meldt Ilse Van de Keere van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. Er zijn ook verschillende gewonden gevallen. Elf mensen werden overgebracht naar het ziekenhuis. Het gaat om acht manifestanten en drie politieagenten. Daarnaast moesten zestien andere manifestanten ter plaatse verzorgd worden, meldt Van de Keerne.

Eerder deden zich incidenten voor tussen de politie en havenarbeiders uit Antwerpen en Gent. De dokwerkers liepen volgens de politie van bij de start aan de kop van de stoet, "wat niet de bedoeling was van de organisatoren". "Het gaat om een kleine groep van mensen die de sfeer hebben bepaald, maar niet de boodschap uitdragen van de organisatie", klinkt het. 

De meeste slachtoffers raakten gewond nadat ze getroffen werden door rondvliegende projectielen. Hun verwondingen zouden eerder van lichte aard zijn.

Aan de verschillende barrages gooiden de dokwerkers met projectielen zoals nadarhekkens en stenen naar de agenten, die op hun beurt diverse malen het waterkanon hebben ingezet. Intussen zijn er volgens Van de Keere nog altijd spanningen aan de barrage aan het Schumanplein, nabij het eindpunt van de betoging. De incidenten hebben ook schade veroorzaakt. Zo zijn langs het parcours meerdere ruiten ingegooid, maar op een precieze balans is het nog wachten tot de manifestatie definitief is afgelopen, aldus nog de politie.

Tunnels nog steeds dicht
Op vraag van de politie bleven de al afgesloten tunnels voorlopig nog dicht tot het einde van de betoging. "Die vraag is er gekomen omdat de betogers vuilbakken en ander straatmeubilair aan het vernielen zijn", zegt Inge Pamen van Mobiel Brussel. "De betoging loopt ook veel later uit dan verwacht. De ontbinding van de betoging was verwacht tegen 13.30 uur in het Jubelpark, maar iets na 14 uur zat het einde van de betoging pas aan Madou. We verwachten dat de hinder zal uitlopen tot de avondspits."

Omstreeks 17 uur gingen de tunnels opnieuw open. In de hele stad valt de hinder voor het verkeer al bij al mee. "Veel mensen zijn ook vroeger gestopt met werken", zegt Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit. Paemen laat nog weten dat ploegen zijn uitgestuurd om de vernielingen die de betogers hebben aangericht, te herstellen.


Bron:HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten