maandag 9 december 2013

Onteigeningen in Doel mogen niet doorgaan.

De uitbreiding van de Antwerpse haven met de bouw van een Saeftinghedok op de Linkerschelde-oever kan voorlopig niet doorgaan. De Raad van State heeft het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor het Antwerpse havengebied gedeeltelijk geschorst. Ook een aantal onteigeningen in Doel kunnen niet doorgaan. Er moet eerst nieuwe natuur gerealiseerd worden voor er van verdere havenontwikkeling sprake kan zijn, meent de Raad van State.

Het GRUP, dat eind april door de Vlaamse regering is goedgekeurd, voorziet dat de haven op de Linkerscheldeoever met ongeveer 1.000 ha mag uitbreiden. Tegen het plan zijn negentien verzoeken tot vernietiging ingediend bij de Raad van State.

De Raad van State stelt nu vast dat de doestellingen voor de Europese beschermde natuur op de Linkerscheldeoever niet gehaald worden. Het plan voorziet wel in natuuruitbreiding om die doelstellingen te halen, maar omdat er geen garanties zijn dat die gerealiseerd worden voor de haven verder uitbreidt, worden delen van het plan geschorst.

Concreet geldt de aanduiding van de ontwikkelingszone Saeftinghe niet langer als gebied voor zeehaven en waterweginfrastructuur. Daarnaast kunnen zestien inwoners van Doel-centrum die eigenaar zijn van hun woning niet onteigend worden.

De Vlaamse regering zal het arrest grondig bestuderen en alle betrokkenen op de hoogte brengen van de gevolgen, luidt het in een mededeling van de Vlaamse overheid.
Vertraging
"We moeten het arrest nog in detail bekijken om in te schatten wat de precieze juridische impact zal zijn", zegt Antwerps havenschepen en voorzitter van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen Marc Van Peel (CD&V). "Maar de havenuitbreiding zal vertraging oplopen en dat vind ik natuurlijk niet prettig. Ik neem echter aan dat de Vlaamse regering de gepaste oplossingen zal vinden voor de problemen die de Raad van State aanhaalt, dat is tenslotte haar bevoegdheid."
        
Op langere termijn zegt Van Peel in ieder geval te blijven geloven in de geplande havenuitbreiding. "Het plan kadert in een lange reeks van havenuitbreidingen sinds de Tweede Wereldoorlog, die telkens achteraf hun nut hebben bewezen. Er was echter ook telkens sprake van de nodige discussie en zelfs juridische veldslagen", stelt hij. "Toch heeft het algemeen belang het uiteindelijk altijd gehaald, ik hoop dus dat dat nu opnieuw het geval zal zijn."

Bron.HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten