donderdag 12 december 2013

Nieuwe Antwerpse dokwerkers krijgen pas erkenning na proefjaar.

Wat in Zeebrugge al lang de regel is, wordt dat binnenkort ook in de havens vanAntwerpen en Gent: een proefjaar voor nieuwe dokwerkers. Dat bleek maandagavond het belangrijkste concrete gegeven na een topvergadering tussen minister van Werk Monica De Coninck en de havenvakbonden. 
Inzet was de onvrede om het uitblijven van de modernisering van de havenarbeid, een voornemen dat letterlijk was opgenomen in het regeerakkoord.
Volgens BTB-secretaris Marc Loridan en zijn collega Michel Claes van ACV-Transcom zijn de gesprekken alvast vergevorderd over de ‘inloop’ van nieuwe dokwerkers. Nu krijgen die na een korte scholing hun definitieve erkenning. In de toekomst wordt dat een proefperiode van één jaar met wellicht om de vier maanden evaluaties. Ook over de arbeidsveiligheid is een akkoord mogelijk.

Over de logistieke arbeid leek een toenadering niet bereikbaar. De minister waarschuwde nochtans dat Europa vragen stelt en stapte, naarverluidt, uiteindelijk nors op.

Huts

Inmiddels gaan de Antwerpse havenvakbonden in op de ‘uitnodiging’ van Katoen Natiebaas Fernand Huts om op donderdag 19 december met elkaar voor het eerst sinds 4 oktober te praten. Wel wensen de bonden de gesprekken te voeren op het neutrale terrein van het paritair comité en niet op de hoofdzetel van Katoen Natie.

Bron:GVA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten