zondag 3 november 2013

Antwerpse 'task force' tegen cyber criminaliteit in haven.

De Antwerpse havengemeenschap zal nog voor het einde van het jaar een task force oprichten die de haven beter moet wapenen tegen cyber criminaliteit.

Bedoeling van de task force is om 'best practices' te delen om de havengemeenschap beter te beschermen tegen criminelen die proberen in te breken in computers van havenbedrijven, aldus John Kerkhof van Antwerp Port Community System (APCS).

APCS werd enkele jaren geleden opgericht om de IT-functionaliteiten die door havenbedrijven werden ontwikkeld, helder in kaart te brengen. 
Die toepassingen die voor de hele havengemeenschap relevant kunnen zijn, worden door APCS voor iedereen beschikbaar gemaakt. 

Zo lanceerde rederij MSC enkele maanden geleden een nieuw container release systeem waarmee containers in de haven op een veiligere manier kunnen worden opgehaald. Gebruikers moeten inloggen op een beveiligde portaalwebsite, waarbij ze zichzelf moeten identificeren om toegang te krijgen tot de informatie over het ophalen van de container. 

Deze technologie wordt ondertussen, dankzij APCS, op een haven breed niveau aangeboden. 'Het grote voordeel aan deze toepassing is dat de cruciale informatie die nodig is om een container op te halen, nu pas in een laatste fase wordt aangemaakt. Voorheen dook die informatie eerder in de keten op, waardoor meerdere personen er toegang tot hadden, wat de kans op malafide praktijken vergrootte,' zegt Karel Vanderheyden namens Avantida, de IT-partner die de technologie mee ontwikkelde.

Bron:NT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten