De uitstoot aan fijn stof van alle bronnen in de haven is in de periode 2000-2011 met ruim 50% afgenomen. In deze tijd steeg de totale productie met 5%.
Dat is een van de blikvangers in het tweede duurzaamheidsverslag van de Antwerpse havengemeenschap. Alfaport, Maatschappij Linkerscheldeoever en Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen blijven samenwerken aan een nog duurzamere haven.
‘Doel van de gemeenschap blijft om koploper te zijn qua duurzaamheid in de Hamburg-Le Havre range (de zeehavens tussen Hamburg en Le Havre)’, zegt havenbaas Eddy Bruyninckx.
In het tweede duurzaamheidsverslag worden zeven thema's aangesneden: maritieme, logistieke en industriƫle clusters, tewerkstelling, kennis en innovatie, mobiliteit, veiligheid, natuur & omgeving en maatschappij.
Drie invalshoeken
‘Elk thema wordt vanuit drie invalshoeken bekeken: people, (effect op mens en maatschappij), planet (weerslag op leefomgeving) en tot slot prosperity (het effect op de welvaart),’ zegt Peter Van de Putte van Maatschappij Linkerscheldeoever.
Rudi De Meyer, afgevaardigd bestuurder van Alfaport zegt dat de ingesloten ‘Wegwijzer Duurzaam Ondernemen’ vol voorbeelden staat uit de praktijk.
Hij heeft het bijvoorbeeld over het aanwenden van zonnepanelen. Of de inzet van natuurlijke middelen, zoals het gebruik van regenwater (de Zuidnatie) voor de schoonmaak van terreinen, infrastructuur, containers en sanitair.
Minder vrachtwagens
Inzake mobiliteit wordt al langer gestreefd naar het weghalen van vrachtwagens, en ze te vervangen door spoor, binnenvaart of pijpleidingen.
Vrachtwagens kunnen anderzijds uitgerust worden met LNG (vloeibaar aardgas), wat een besparing van 25% aan brandstof meebrengt en een even grote vermindering van CO2.Een nieuwe ‘tip’ is het gebruik van stikstof om banden op te pompen, in plaats van lucht.Zo zijn de banden veiliger, want ze blijven beter op druk en slijten minder snel.
Sociale economie
Bedrijven worden ook aangeraden hun energieverbruik in kaart te brengen en zodoende te streven naar duurzaamheid. Bijvoorbeeld door het aanwenden van restwarmte.Het is maar een greep uit het rapport. Daarin komt ook de sociale economie aan bod.Zorg voor dit laatste kan een aangename sfeer op de werkplek brengen, die werknemers beter doet presteren en zo hun werk doen waarderen.
Bron:Nieuwsblad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten