dinsdag 2 juli 2013

Niet de dokwerkers, maar sociale afbraak schaadt de haven van Antwerpen.


De PVDA feliciteert de dokwerkers die actie voerden tegen de sociale afbraak bij Katoen Natie: de afgevaardigden die inbreuken vaststelden en op hun strepen stonden, de dokwerkers op kaai 1227 van Katoen Natie die met de steun van de vakbonden vijf dagen het werk neerlegden, de dokwerkers van de kaaien 713 en 1213 die weigerden de schepen te lossen die doorgestuurd werden van bij Katoen Natie… Allen hebben ze de juiste spirit getoond. Het bewijst nog eens dat het sterkste wapen van de havenarbeiders om de wet-Major te behouden onderlinge solidariteit en vastberaden actie is.
Het is zeer positief dat de dokwerkers hun kracht hebben laten zien, want ze zullen ze nog nodig hebben. De aanvallen op het havenstatuut volgen elkaar op. De ene dag door Europese richtlijnen, de andere dag via dagelijkse afkalving van het statuut door havenbazen. De ene keer via brutale aanvallen, de andere keer via ‘dialoog’. Het programma van het havenpatronaat is duidelijk: meer productiviteit, meer flexibiliteit en een slechter statuut voor minder loon. Enkel nog erkende havenarbeid aan de blauwe steen. De gevolgen zijn nu al te voorzien: meer zwarte sneeuw en arbeidsongevallen.
Fernand Huts, de grote baas van Katoen Natie, toonde zich weer van zijn beste kant: intimidatie, beledigingen, dreigementen, schadeclaims van 16.000 euro per actievoerder… Huts kan het zich permitteren, want er staan politieke bondgenoten achter hem in zijn liberaliseringsdrang. Het is veelzeggend dat nog geen week geleden Bart De Wever er als de kippen bij was om Huts te huldigen als maritieme figuur van het jaar. Wat de PVDA betreft, moet Huts zijn titel terug inleveren en verdienen de actievoerders van kaai 1227 die eer. De dokwerkers zijn de maritieme figuren van het jaar.
De poorten zijn gesloten op kaai 1227

Geen opmerkingen:

Een reactie posten