zaterdag 18 juni 2016

Bedreigde orchidee groeit in de Antwerpse haven

Groenknolorchis
De Antwerpse haven biedt een overlevingsplaats voor niet minder dan tien verschillende soorten orchideeën, waaronder één zeer zeldzame en Europees beschermde soort: de Groenknolorchis. Dat staat te lezen op de website 'nature today'.
Natuurpunt WAL-Kern Haven volgt de orchideeënpopulaties op de voet en stimuleert gericht beheer voor deze unieke planten in het netwerk 'Ecologische Infrastructuur Waaslandhaven'.
De opgespoten terreinen van de Antwerpse haven bieden kansen aan soorten die elders in Vlaanderen niet of nauwelijks voorkomen. Op het kalkrijke baggerzand groeien kalkminnende soorten zoals orchideeën. Voor de zeldzaamste orchideeën, Moeraswespenorchis, Groenknolorchis en Wit bosvogeltje werd een soort beschermingsplan opgesteld. Deze drie soorten werden als paraplusoort geselecteerd: maatregelen die voor deze soorten worden genomen, komen immers ten goede aan een groot aantal andere, meeliftende soorten.
Wit bosvogeltje
In het havengebied groeit het Wit bosvogeltje, een erg bedreigde orchidee. Die is in België met uitsterven bedreigd en in Nederland is er slechts één groeiplaats. In Vlaanderen zijn slechts vier vindplaatsen bekend van deze soort, waaronder één in de haven.
De Antwerpse haven natuurlijker
Met het project 'de Antwerpse haven natuurlijker' proberen Natuurpunt Antwerpen Noord, Natuurpunt WAL, het Gemeentelijk Havenbedrijf van Antwerpen en de Maatschappij Linkerscheldeoever de handen in elkaar te slaan voor het behoud en de optimalisatie van de aanwezige natuur in de Antwerpse haven en dat zonder de economische belangen te schaden.
Bron: ATV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten