zondag 22 februari 2015

Agressieve dokwerkers: “Wij moesten van de vakbond!”

Vier meneren van de Antwerpse, oranje knokploeg die vorig jaar Brussel op stelten zetten, moesten voor de correctionele rechtbank verschijnen. Ze hadden wel een straf verhaal.
Wat in november in Brussel een vreedzame betoging moest worden, ontaarde in een waar slagveld. Brusselse agenten, die zwaar onbemand waren, kregen serieus 'oep hun bakkes'. De geweldenaren zouden voornamelijk Brusselaars en Walen zijn, maar de Antwerpse dokwerkers waren onmiddellijk de kop van jut. De ebola van België, allemaal de schuld van Bart De Wever volgens de Brusselse burgemeester.

Wie er allemaal ook mee geknokt heeft, vier Antwerpse havenarbeiders konden uiteindelijk geïdentificeerd en aangeklaagd worden. Twee van hen, Peter en Didier, waren het er over eens dat de vakbond hen opgehitst had: “Ze hebben ons gezegd dat we onze stem moesten laten horen en dat het harde actie mocht zijn.” 



De vakbondslui zouden hen naar de eerste linie gestuurd hebben, daar waar de rellen reeds volop aan de gang waren. Samen met ene Simon smeten ze stenen naar de arm der wet en Didier, die stampte dan ook nog eens een politiemotor omver. Een motor die later door nog een ander in de fik gestoken werd.

Het Brusselse parket was niet mals voor de onverlaten. Voor Didier werd er een gevangenisstraf van vijftien maanden gevorderd, voor Peter en Simon ofwel een jaar met uitstel ofwel een werkstraf. De zaak van de vierde beklaagde, Filip, werd uitgesteld. Men kon het maar niet eens geraken over zijn foto's die in het dossier zitten. Op 19 maart zal de Brusselse rechter een uitspraak doen.


Bron: Clint

woensdag 18 februari 2015

Dokwerkers weldra in ‘nationale pool’?

Achter de schermen wordt koortsachtig onderhandeld om de wet-Major bij Europa te verdedigen. Eén van de voorstellen is een nationale pool, zodat bijvoorbeeld Antwerpse dokwerkers ook in Gent kunnen werken.
In alle stilte maalt de Europese administratieve molen verder tegen de Belgische wet op de havenarbeid, de wet-Major. Europa stuurde België vorig jaar een ingebrekestelling, de aanloop naar een veroordeling. Herhaaldelijk stelde Europa deadlines om te weten hoe België zijn wet zal aanpassen en het geduld lijkt op. In december veroordeelde Europa Spanje bovendien voor een soortgelijke havenwet.
De voorbije weken vonden zowel met de sociale partners als tussen het kabinet van minister Kris Peeters (CD&V) en zijn administratie en Europa gesprekken plaats.
Volgens de schaarse informatie werd daarbij vorige week vanuit België onder meer voorgesteld om een ‘nationale pool voor havenarbeiders’ op te richten zodat de erkenning als dokwerker voortaan nationaal zou zijn. De 6000 Antwerpse, 1500 Zeebrugse en 400 Gentse dokwerkers zouden dus onderling inzetbaar zijn. Het is nu wachten wat de Europese Commissie daarvan denkt.
Bron:GVA

woensdag 11 februari 2015

“Haven werd door enkelingen platgelegd”

Bij de stakingsdagen in november en december werd de haven van Antwerpen langs de waterkant telkens slechts “door enkelingen” platgelegd. De impact was volgens Vlaams Parlementslid Annick De Ridder “onaanvaardbaar”.
In antwoord op een vraag van het Antwerpse parlementslid Annick de Ridder gaf Vlaams minister Ben Weyts gedetailleerde informatie over de stakingsbereidheid bij de verschillende geledingen van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). 
Volgens de minister staakten er op 24 november 10 loodsen en deden er 108 niet met de staking mee, staakten er 8 scheepvaartbegeleiders en waren 135 aan het werk en staakten 9 bemanningsleden en hielden 556 zich afzijdig. Op maandag 15 december ging het respectievelijk om 4 en 97 loodsen, 13 en 130 scheepvaartbegeleiders en 51 en 514 bemanningsleden. 
Hoewel de minimale veiligheidsbezetting steeds gegarandeerd werd, stelden zich volgens Weyts “enkele problemen” in de Centrale Zandvliet. Ondanks afspraken met de vakbonden over de ‘minimale bezetting’ bleek de personeelswissel immers niet mogelijk omdat de verkeersleiders niet aan de wegversperringen in de haven doorgelaten werden. 
Weyts zegt de MDK nu opdracht gegeven te hebben de procedures bij te sturen. “Hiermee is het bewijs geleverd dat de haven maar met enkelingen werd stilgelegd”, besluit Annick De Ridder. “De processen hebben niet naar behoren gewerkt. Dat de stakingsdag voor de haven van Antwerpen qua duur en impact verdubbeld werd, is onaanvaardbaar en was bijzonder schadelijk.”
Bron:GVA

donderdag 5 februari 2015

Schip gekapseisd op Westerschelde: twee vermisten

Op de Westerschelde is een binnenvaartschip met drie mensen aan boord omgeslagen. Dat gebeurde rond middernacht, toen een zandzuiger bezig was zand over te laden. Waardoor het schip, de Rick, omsloeg is onbekend.

Eén opvarende is gered. Hij werd direct aan boord genomen door de zandzuiger. Zijn twee collega's worden vermist. Waarschijnlijk zijn ze nog aan boord; ze lagen te slapen toen het schip omsloeg.
Klopsignalen

De kans dat ze nog leven, lijkt klein. Duikers kunnen het wrak niet in omdat de stuurhut in elkaar is gedrukt. Volgens de Kustwacht is de situatie instabiel en gevaarlijk. De duikers hebben klopsignalen gegeven, maar die werden niet beantwoord.

Aanvankelijk werd ook in de omgeving gezocht, onder meer door boten die in de buurt waren en met een helikopter. Die zoekactie werd na enkele uren gestaakt. Er ligt nu nog één reddingboot bij de Rick. Het omgeslagen schip is vastgelegd aan een sleepboot, zodat het niet kan wegdrijven. Vanuit Sluiskil is een drijvende bok onderweg voor de berging.
Eb

De reddingsdiensten wachten nu eerst af tot het eb wordt, zodat het schip mogelijk droogvalt en ze er toch in kunnen. Door de stroming is het voor duikers nu te gevaarlijk om naar binnen te gaan. De duikers zijn onder meer van de Belgische marine.

Het binnenvaartschip Rick is een zogeheten beunschip. Dat is een schip met een dubbele wand, die zorgt voor extra laadvermogen. Dat is nodig om grote hoeveelheden zand te kunnen vervoeren.

Bron:NOS