woensdag 3 december 2014

Havenarbeiders " hardhandig aangepakt "

De Brugse politie heeft maandagavond laat een tiental stakers opgepakt, bij het allerlaatste piket in de Zeebrugse haven. "We werden hardhandig aangepakt", reageren de havenarbeiders. Sommigen overwegen om klacht in te dienen.
De stakingsdag in de Zeebrugse haven verliep de hele dag zonder incidenten, tot 's avonds. Een tiental actievoerders stond om 21.30 uur nog wat te keuvelen rond het vuur van het allerlaatste piket aan P&O.

"We stonden er wat te drinken en te praten, maar deden helemaal niks verkeerd. Plots kwam er een konvooi van politiewagens op ons afgereden. We stonden perplex. Die agenten pakten ons echt hardhandig aan en sloegen ons uiteindelijk in de boeien", vertelt dokwerker Billy Dannaut (32) uit Westkapelle. Billy, die zijn fototoestel bij had, kon het gebeuren vastleggen. "Uiteindelijk hebben we ongeveer anderhalf uur in de cel van het politiecommissariaat doorgebracht, tot we uiteindelijk gewoon weer gelost werden." 
Ook Heidi Van Steenkiste (35) uit Beernem werd opgepakt op het stakingspiket. "Ze duwden mij hard tegen de combi, waardoor ik een pijnlijke schouder opliep. Ik zal naar de dokter gaan om de letsels te laten vaststellen", vertelt de vrouw. Ook haar collega Mieke Vranken (44) uit Brugge kon niet geloven wat er gebeurde. "Meerdere malen heb ik gevraagd wat ik eigenlijk verkeerd deed, maar ik kreeg geen antwoord. Het leek precies een scène uit een foute actiefilm", zegt ze.

Bemiddelen

Marc Cattoor van de socialistische vakbond betreurt de ingreep van de politie. "Het optreden van zo'n dertigtal agenten was buiten propoptie. We zullen bekijken wat we hier verder tegen kunnen ondernemen", stelt Cattoor. Hij hielp bemiddelen met de politie en bracht uiteindelijk de stakers na hun vrijlating terug naar Zeebrugge.

Dokwerker Bart Vincke overweegt alvast een klacht in te dienen tegen de politie. "Ik kreeg slagen van een gummiknuppel, terwijl ik me vrijwillig overgaf. Ik heb nog niemand van mijn vakbond gehoord. Hopelijk zullen ze me helpen", vertelt hij.

De Brugse politie bevestigt dat enkele stakers werden opgepakt bij het piket. "We kregen problemen om de veiligheid te waarborgen", zegt korpschef Dirk Van Nuffel.

"Sommige van onze politiemotards waren al veertien uur op pad. Bovendien was het effect van de staking sowieso bereikt, want de hele haven lag plat. Dat was het enige piket dat er nog stond. Daarom werd er eerst gevraagd om weg te gaan, maar toen enkelen dat weigerden, hebben we hen inderdaad meegenomen. Ze konden snel het commissariaat verlaten en kregen ook geen pv of combitaks mee." De dokwerkers reageren dat de politie hen nooit op voorhand vroeg om weg te gaan.
Bron: HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten