zondag 16 november 2014

Politie provoceert en knuppelt werkvolk neer !


Ondertussen is er al meer inkt gevloeid over de rellen na de betoging, dan over de betoging zelf. Jammer genoeg blijkt ook de traditionele media hier weer uit te blinken in het geven van foutieve/ onvolledige informatie. Ikzelf ga niet oordelen of de rellen al dan niet zijn uitgelokt. Maar ondertussen zijn er wel meer en meer aanwijzingen dat dit het geval is. Ik zal het wel hebben over wat ik heb gezien, samen met de verklaringen van aanwezige journalisten zou dit moeten leiden tot een correcter beeld van het gebeuren.
In DM van 8/11 heeft journalist Douglas De Coninck het over hoe havenarbeiders, slechts gewapend met blikjes bier en verfbolletjes, de politie taxeert. Ikzelf kom iets voor twee uur aan in de Hallepoortlaan. Alles blijft relatief rustig tot de politie beslist om het waterkanon in te zetten tegen de met verfbolletjes gewapende menigte. “Wedden dat nu het hek van de dam zal zijn”, zeg ik tegen een vriend die naast me staat. Zoals verwacht is dit het geval. De verfbolletjes en blikjes worden vervangen door kasseien en stenen. Al snel is het water uit het waterkanon op. 
Door de slechte organisatie van de politie is het andere waterkanon niet tijdig ter plaatse. De politie krijgt het moeilijk om de massa tegen te houden. Met enige vertraging komt het tweede waterkanon ter plaatse. Dankzij dit waterkanon kan de politie het status-quo even behouden. Maar dat duurt niet lang. Ook dit waterkanon zit al snel door hun watervoorraad. 

In de media verklaart de politie pas op het einde van de betoging traangas te hebben gebruikt. Dit tegen het bevel in van het commando en dit om onschuldige burgers niet te treffen.
Omstreeks kwart na twee, u leest het goed 14u15 (dus zeker niet op het einde van de betoging!!), zet de politie voor het eerst traangas in. Dit kan ik zelfs bewijzen aan de hand van de door mezelf genomen foto’s. Pas na het gebruik van het traangas beslist de politie om het bevel van hogerhand, reculer (terugtrekken) te volgen. Dankzij het traangas en het waterkanon raken de gemoederen nog meer opgehitst. De ingrediĆ«nten die nodig waren voor rellen werden door de politie gretig aangereikt. De veldslag kan beginnen…

Tussen 14u15 en 15 uur legt de politie nog verschillende malen het bevel van hogerhand naast zich neer. Zowel traangas en charges worden niet geschuwd. Bij een van deze charges zie ik hoe mensen wegvluchten van de politie. De politie klopt ze zonder genade tegen de grond. Terwijl sommigen al tegen de grond liggen blijft de politie duchtig op hun meppen en kloppen. Het deed me eigenlijk wat denken aan hoe zeehonden worden neergeknuppeld.
Verbouwereerd kijk ik toe. Ikzelf ben absoluut niet voor geweld, maar bij het zien van deze taferelen begon mijn bloed toch wel te koken.
Het spel zit op de wagen. Het kat en muisspel kan echt beginnen. Om drie uur lijkt de eerste woede wat bekoelt. We beslissen om richting station te wandelen en ons huiswaarts te begeven. We houden nog even halt bij de oranje Peugeot 106 die, kort na drie (in tegenstelling tot de berichten op het VRT nieuws) nog steeds niet staat te branden.
Het enige wat brandt tussen twee en drie uur is een oude matras. Die zelfs nog door een van de “relschoppers” wat verder van een wagen wordt getrokken zodoende dat de vlammen niet kunnen overslaan. Op weg naar het station komen we nog wat brandende brokstukken tegen. Achteraf blijkt dat dit de restanten zijn van een politiemotor. Van de robocopman die hem bereed vonden we geen smeulende resten…

In het nieuws krijgen we vooral beelden te zien van de rellen. De betoging zelf wordt verwezen naar de marge van het nieuws. 119 750 mensen betogen wreedzaam en het hoofdpunt is dat 250 mensen zich laten vangen door de politie. Bovendien wijst men de beschuldigende vinger naar de havenarbeiders. Nochtans kwam ik ook een paar jonge gastjes tegen (ongeveer 16 jaar) en die waren er niet om vredelievend te betogen.
Enkelingen worden opgepakt en de media spreekt over zware straffen voor deze ‘relschoppers’. Hopelijk worden de gewelddadige politiemensen even zwaar gestraft voor hun gedrag. Ze moesten, qua geweld, immers niet onderdoen voor de relschoppers. Remember de oude man die ze neerknuppelden? Of de vrouw die toevallig in de weg stond? Of zal dit zo zo worden gelaten. En dit omdat de politie, op dat ogenblik, de stoottroepen waren van de regering?!?
Om te besluiten nog dit: volgens hun eigen zeggen krijgen aspirant politieagenten een intensieve training/ opleiding. Blijkbaar staan volgende zinnen echter niet in hun cursus(sen):
Geweld lokt geweld uit!
Wie wind zaait zal storm oogsten!

Hoe het ook anders kan…









Geen opmerkingen:

Een reactie posten