woensdag 26 november 2014

Dokwerkers blijven in cel

Twee dokwerkers moeten twee weken langer in de cel blijven voor hun betrokkenheid bij de rellen tijdens de nationale betoging van 6 november in Brussel. 
Die betoging is toen uitgedraaid op een veldslag met de ordediensten. Kenny M. uit Schoten en Kevin S. uit Borsbeek ontkennen ook maar iets met de feiten te maken te hebben. "Dit is pure intimidatie", stellen de advocaten.
Na de tumultueus verlopen betoging van 6 november door de straten van Brussel arresteerde de Brusselse politie vorige week donderdag twaalf mensen. Drie onder hen, dokwerkers Kenny M. uit Schoten en Kevin S. uit Borsbeek en student Suleymane G. uit Brussel, werden door de onderzoeksrechter aangehouden en verschenen gisteren voor de raadkamer. 
Die ging in op de vraag tot vrijlating van hun advocaten, en besloot hun aanhouding niet te bevestigen. Wel kregen ze het verbod opgelegd om zich nog te vertonen op een betoging. In de namiddag echter meldde het Brusselse parket dat het beroep aantekende tegen de beslissing van de raadkamer, waardoor de drie nog zeker twee weken in de gevangenis van Vorst moeten blijven.

De twee dokwerkers ontkennen dat ze zich misdragen hebben op de betoging. "Mijn cliënt was aanwezig op de betoging, maar heeft niemand klappen uitgedeeld", beklemtoont meester Nick Heinen, die Kenny M. verdedigt.

Geen camerabeelden

Agenten herkenden de twintiger op foto's en beelden van de betoging als een van de mannen die keet schopten. "Er zijn echter geen camerabeelden waarop dit te zien is", aldus zijn advocaat.

Ook Kevin S. ontkent dat hij deel zou genomen hebben aan de rellen. "Hij heeft vreedzaam deelgenomen aan de mars, en daar is niets mis mee", aldus zijn advocaat Maxwell Ogumula. "Agenten herkenden hem de dag erna op een foto in deze krant en stelden dat hij zich gewelddadig zou gedragen hebben. Maar dit klopt helemaal niet", vervolgt Ogumula.

Student Suleymane G. (19) uit Brussel bekent met stenen en een vuilnisbak naar de agenten te hebben gegooid. Naar eigen zeggen was hij in de betoging terechtgekomen en had hij meegedaan met de meute.

Oorlogsverklaring

De advocaten van de verdachten zijn furieus over de voorhechtenis van hun cliënten. "Men wil een signaal geven", klinkt het in koor. "De houding van het openbaar ministerie kan niet door de beugel", verklaart Ogumula. "Mannen die vreedzaam betogen voor de rechter slepen, lijkt voor mij op intimidatie. Het is zelfs haast een oorlogsverklaring."

De kamer van inbeschuldigingstelling moet zich nu binnen de vijftien dagen uitspreken over hun verdere aanhouding. Toch één klein pluspunt voor de betogers: het onderzoek tegen hen is afgerond dus lang zal het niet duren voor ze ook effectief voor de correctionele rechtbank zullen verschijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten