donderdag 24 april 2014

OntHutsende personeelspraktijken bij Logisport

Bij Logisport doet de patroon zijn uiterste best om het onderste uit de kan te halen. Dat doet hij door kwiek in de mazen van het wetboek te springen. De werknemers doen er werk als arbeiders, maar met het statuut van bedienden. 

Dat is normaal toch voordelig voor de werknemer? Niet zo bij Logisport in de Antwerpse haven. De patroon heeft een heel arsenaal aan handige kunstjes om tot de laatste cent te besparen op kap van zijn personeel. Een werknemer geeft anoniem een spoedcursus kapitalisme anno 2014. Je werknemers het vel over de oren halen? Dat doe je zo.


“Bij Logisport werken een 800-tal personeelsleden. Zijn klanten zijn onder meer Decathlon, Brico en Roi Merlin. Veel werknemers van Logisport doen zware handenarbeid. Nochtans hebben ze een bediendecontract. Dat heeft in dit geval een aantal grote nadelen voor de arbeiders, die normaal onder de cao van de haven moeten vallen conform de wet Major.
Wettelijk gezien moeten zij geen bediendestatuut hebben, maar wel het statuut van logistieke havenarbeid. Dat houdt in dat men hen erkent, dat ze een shiftvergoeding krijgen, een hospitalisatieverzekering, degelijke werkkledij en meer sociale voordelen. Zo is de vakbondscontrole ook beter georganiseerd, bijvoorbeeld om het aantal interimmers te controleren. Het basisloon is wel ongeveer hetzelfde als in het paritair comité voor bedienden in de internationale handel en dat is het paritair comité dat Huts gebruikt voor Logisport. De sociale inspectie heeft hem echter in het ongelijk gesteld. De wet is duidelijk: Huts moet de cao's van de logistieke havenarbeid volgen. 

Anonieme getuigenis: werken voor “Schorpioen Natie”

Ik werk al wat jaren op Logisport, en heb al heel wat meegemaakt. Wat ik vooral zie, is dat het eerste doel van Huts al jaren is: alle syndicale inmenging tegengaan.

De laatste jaren let hij wat meer op, maar hij heeft bijvoorbeeld nog steeds meer dan 50% interimmers. Die hebben weinig rechten en moeten alleen naar zijn pijpen dansen.


Maar wij allen, ook diegenen met een vast contract staan rechtstreeks tegenover ‘de leeuw’ (de patroon, n.v.d.r.). Andere woorden die mannen onder mekaar op het werk gegeven hebben aan Logisport/Katoen Natie zijn ‘Schorpioen Natie’ – Omdat hij venijnige steken uitdeelt aan de mensen, individueel, geval per geval – of ‘Guantánamo’ – daar lopen ze ook rond in een oranje T-shirt en hebben ze ook geen rechten.

Hij haalt het uiterste uit de mogelijkheden die de regering hem biedt om langdurig werklozen met banenkaarten, jobstudenten en – liefst – stagiairs tewerk te stellen. Die laatsten moeten ze zelfs niet betalen. De VDAB komt dan ook regelmatig binnen, maar danst naar zijn pijpen. Een opleiding zit er echter niet in. Niet zelden moeten stagiairs kuisen.

Premies?





Een premie voor zaterdagwerk bestaat niet, ook niet voor wie er al tien jaar werkt. Wel kan de vroege shift plots starten om 5 uur in plaats van om 6 uur. Overuren worden sowieso nooit uitbetaald, maar moeten gecompenseerd worden als het hem uitkomt. Velen accepteren ook zondagwerk zonder extra premie, omdat ze hun rechten niet kennen.
Veel mensen zijn niet bij een vakbond aangesloten. Zij zien er het nut niet van in. Wie zijn rechten het minst kent, wordt het meest uitgebuit, zoals die zwarte Afrikanen die meestal laden en lossen van containers moeten doen. Zij staan machteloos als individu tegenover de baas. 

Laden en lossen wordt altijd als stok achter de deur gebruikt als het werk niet snel genoeg gaat naar de zin van de baas, ook al heb jij een meer gekwalificeerde job.

“Slechte punten”

Let op ook voor "slechte punten". Bijna voor elke taak moet je een papier tekenen voor je start. Als er een menselijke fout gebeurt, dan krijg je een slechte rapportbrief thuis gestuurd. Ik hoef er geen tekening bij te maken wat er gebeurt als je te veel slechte rapporten hebt. Mensen die hypothecaire leningen af te betalen hebben komen vaak met allergieën en hoofdpijn van de stress naar het werk.

Licht werk? Bh’s inpakken? Vergeet het maar. Als je bijvoorbeeld voor Brico moet werken is het werk heel zwaar. Mensen vooraan stellen? Vergeet het maar. In de hangars met ruwe spullen is er geen verwarming, die is er enkel op die plaatsen waar het materiaal warmte nodig heeft.
Huts kan mooi praten dat hij de meeste vreemdelingen tewerkstelt en in Saoedi-Arabië zelfs vrouwen aanneemt. In de praktijk betekent het dat hij diegenen die hun rechten niet kennen het meest kan uitbuiten. Belgen mogen praten op het werk, de Arabieren niet, want dat zou de snelheid doen afnemen, en de zwarte Afrikanen moeten het zwaarste werk doen, want die kunnen nergens anders aan de slag. Ik zou eens willen weten wat hij de vrouwen in Saoedi-Arabië betaalt. Hij kan er wel een levensvreemde prinses mee charmeren, maar ons niet. (Dit betreft een referentie naar het bezoek van prinses Astrid met een handelsmissie aan Saoedi-Arabië, n.v.d.r) 

Ik begrijp de dokwerkers dat zij niet in een situatie zoals ons willen terecht komen; de wet-Major beschermt hen. De PVDA heeft een sociaal programma. Dat hebben wij nodig in België en in Europa.”

De aanval tegen het statuut van de havenarbeiders


Bart Leybaert, secretaris BBTK Waasland en bevoegd voor de bedienden bij Logisport wijst erop dat de situatie bij Logisport niet evident is. Maar voor hem is het duidelijk dat Huts de aanval wil inzetten tegen het statuut van de havenarbeiders. Hij wil af van het logistieke contingent. Die aanval bereidt hij heel strategisch voor. 
“De mensen bij Logisport zijn vooral bezorgd om de werkzekerheid’, zegt Leybaert. “Zolang de werknemers daar het bediendestatuut hebben, zal BBTK hen blijven organiseren. In het geval ze overgaan naar het arbeidersstatuut, zullen er afspraken gemaakt worden met de BTB. Maar als er dan na 25 mei een regering komt die het logistieke contingent afschaft, zijn de werknemers er nog slechter aan toe. Ze worden dan gewoon logistieke arbeiders, zoals magazijnarbeiders. Die hebben nog slechtere arbeidsvoorwaarden.”

Bron:Solidair

1 opmerking: