dinsdag 5 november 2013

Fernand Huts ruilt Antwerpen voor Marseille.

Fernand Huts, de topman van Katoen Natie, houdt voet bij stuk. Hij weigert zich te voegen naar de wet-Major en schrapt een al geplande uitbreiding van zijn bedrijf Logisport. "Ik volg de klanten. Die willen naar Frankrijk", zegt hij in een interview met De Standaard. De bonden reageren verbaasd op de uitspraken.

Zijn beslissing om investeringen in de Antwerpse haven te schrappen, komt niet uit de lucht vallen. Huts ligt al maanden in conflict met vakbonden, regering en sociale inspectie omdat hij in zijn bedrijf Logisport, de logistieke tak van Katoen Natie, bedienden tewerkstelt in plaats van dokwerkers, wat in strijd is met de wet-Major. Die wet regelt sinds 1972 de arbeidsomstandigheden in de Vlaamse havens.

Bij Logisport werken ruim 800 mensen. De zaken draaien ondanks de crisis en het sociale conflict goed en Huts stelde nog eens enkele honderden jobs in het vooruitzicht met een geplande uitbreiding. Maar die gaat dus niet door, hoewel het terrein al klaar ligt in Kallo. Ook de bouwvergunningen zijn volgens Huts in orde. 

De topman kiest nu voor Gent, het Albertkanaal en Frankrijk. Meer bepaald is Huts al volop bezig met de bouw van een logistiek centrum in Saint-Martin-de-Crau, achter de containerhaven van Marseille. Of het ook betekent dat hij alle investeringen in het Antwerpse stopzet? "Bestaande investeringen werken we af, maar we starten er geen nieuwe meer op. Maar als het werken mij onmogelijk wordt gemaakt, dan zal ik ook mijn bestaande activiteiten moeten herzien", zegt hij in de krant.


Bron:HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten