zaterdag 17 januari 2015

Stankoverlast na aanvaring op Schelde bij Antwerpen

Bij het scheepsongeval vrijdagnacht op de Schelde is styreen gelekt, een brandbaar oplosmiddel. Dat kan een sterke geurhinder veroorzaken, zo waarschuwt de stad Antwerpen. Gevaar voor de gezondheid is er niet. De gemeentelijke rampenfase is afgekondigd.

De aanvaring gebeurde kort voor middernacht ter hoogte van de Schaar van Valkenisse, tussen de bocht van Bath en Terneuzen, op het grondgebied van Nederland. Aanvankelijk leek er geen probleem en vaarden beide schepen door. Kort daarna bleek dat het schip richting Antwerpen toch schade had opgelopen. Van de elf tanks styreen aan boord bleken er drie beschadigd. Eén tank lekt zaterdagochtend nog steeds. Voorlopig is door de aanvaring 113 kubieke meter styreen gelekt. 

Bedoeling was het schip tegen de kaai te leggen, maar daarvoor was het te instabiel. Nu ligt het schip, buiten de vaarroute, voor anker ter hoogte van de Nederlandse grens.
Styreen geeft een zeer sterke geurhinder, vergelijkbaar met verf of polyester. Het is een brandbaar oplosmiddel dat pas in hoge concentraties schadelijk is voor de gezondheid. De gemeten waarden liggen echter zeer ver beneden het schadelijke niveau voor de gezondheid. De geurhinder kan bij langere blootstelling wel leiden tot ongemakken zoals misselijkheid. Onder invloed van wind en getijden kan de intensiteit van de geurhinder met vlagen op en af gaan.

De brandweer en de stedelijke milieudienst zijn ter plaatse en blijven permanent metingen uitvoeren. Er is geen reden om aan te nemen dat de gemeten waarden zullen stijgen, laat staan dat het schadelijk niveau bereikt zou worden, zo luidt het.

De stankoverlast laat zich voelen in ons land en in de Nederlandse provincies Brabant en Zeeland. Styreen kan bij aanraking schadelijk zijn voor de huid. Verwacht wordt dat het styreen ook op de kust aanspoelt. Daarom wordt geadviseerd niet in de buurt van het water te komen. Ook wandelingen met huisdieren aan de kust in Nederland en in het Verdronken Land van Saeftinge worden afgeraden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten