maandag 19 januari 2015

Ruzie over 8 miljoen euro

Met een eerste stuk bovenbouw klonk er zaterdag applaus op de werf van het Havenhuis. Tot arbeiders van de Eeklose staalconstructeur Victor Buyck een spandoek ontrolden. Boodschap: wie gaat ons de 8 miljoen euro meerkost betalen? Nefast voor de feestvreugde, heet zoiets.
Het Havenhuis op de kop van het Eilandje moet de wereld verbazen. Bovenop de oude brandweerkazerne komt een nieuwbouw in de vorm van een schip, fonkelend als een diamant. Prijskaartje: 51 miljoen euro. 
Maar van bij de start van de werf in 2013 begon het geruzie tussen onderaannemers Victor Buyck en Interbuild enerzijds en het studiebureau van architecte Zada Hadid anderzijds. Zo moest een paar honderd ton méér staal worden voorzien. Er kwam een juridische arbitrage van die de bouw een jaar heeft vertraagd.

De procedureslag belette Victor Buyck niet om verder te werken aan de zes stalen modules die de 'carrosserie' van het Havenhuis gaan vormen. De eerste daarvan is zaterdag gemonteerd. Maar dan ontrolden de arbeiders een 20 meter grote spandoek: 'met 8 miljoen c(omplim)enten van Victor Buyck Steel Construction'."Een ludieke actie", zegt Wim Hoeckman, directeur van het staalbedrijf. Het hangt er vanaf hoe je 'ludiek' definieert. 

In een blog haalt Hoeckman snoeihard uit. Kop van jut is het Gemeentelijk Havenbedrijf. Dat gunde de opdracht aan Victor Buyck voor 7,3 miljoen euro. "Maar al ons werk zal finaal 15 à 16 miljoen kosten", berekent Hoeckman. "Het spandoek is een oproep de geschilpunten aan te pakken. Want nu heerst totale verzuring."

Het Havenbedrijf houdt zich op de vlakte. "We reageren niet zo lang de procedures lopen", klinkt het kort.

De komende weken worden één na één ook de andere vijf stalen modules gemonteerd. Want ondanks alle problemen zál het Havenhuis er volgend jaar staan. Het is alleen de vraag hoe het Havenbedrijf kan vermijden dat de factuur vér boven het budget van 51 miljoen klimt. En dan heeft het havenbestuur nog het geluk dat Victor Buyck een gezond bedrijf is. "Als concurrenten van ons dit zouden meemaken, zouden ze failliet gaan." In dat geval was er misschien geen Havenhuis.
Bron: HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten