vrijdag 16 januari 2015

Protest havenwerkers: 'Don't fuck with our jobs'

Zo'n 200 havenwerkers hebben vanmorgen vroeg de hoofdingang van de RWG-containerterminal op de Tweede Maasvlakte geblokkeerd. Zij eisen dat het bedrijf een cao voor haar personeel afsluit.

De demonstranten legden even na half zes zandzakken op de weg, staken vuurwerk af en hingen spandoeken aan de hekken van het containeroverslagbedrijf met kreten als 'Geen Cao Geen RWG' en 'Don't fuck with our jobs'.

De demonstranten zijn afkomstig van verschillende bedrijven in de Rotterdamse haven. Zij vrezen dat meer havenbedrijven het voorbeeld van RWG gaan volgen als het concern geen halt wordt toegeroepen en dat daarmee ook hun cao's op de tocht komen te staan.

Rechteloos
RWG zegt met haar werknemers individuele arbeidsovereenkomsten te hebben afgesloten. De demonstrerende havenwerkers zijn bang dat het personeel uiteindelijk rechteloos is.

Het containeroverslagbedrijf alarmeerde de politie, omdat ze bang was dat de actievoerders het terrein op zouden komen. De agenten posteerden zich voor de hoofdingang.

De demonstranten hielden actie vandaag bij de terminal omdat er voor het eerst een groot containerschip zou aanmeren. Het nieuwe containeroverslagbedrijf is nog aan het opstarten. Het geplande testschip is er overigens nog niet, omdat ze door de storm is vertraagd.

Werkloosheid
Maandag voeren de havenwerkers opnieuw actie. Dan bij het Deltalinqs-diner, de jaarlijkse maaltijd van havenondernemers in het Beurs-WTC. Behalve voor een cao voor RWG willen zij ook een oplossing voor de dreigende werkloosheid door de ingebruikname van nieuwe, sterk gerobotiseerde terminals op de Tweede Maasvlakte waardoor er overcapaciteit is in de containersector.

,,We gaan door tot er een oplossing is,'' zegt Niek Stam van vakbond FNV Havens. ,,De jongens zitten nu in actiemodus, die houden niet meer op.''


Bron:AD.NL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten