woensdag 14 januari 2015

Leger moet veiligheidsgevoel in Antwerpse haven vergroten

Na de aanslagen in Frankrijk staan de zenuwen in de Antwerpse haven gespannen. De haven en Defensie sluiten vandaag een overeenkomst waardoor het leger op grote schaal oefeningen mag houden in de haven.
"De aanwezigheid van Defensie vergroot het gevoel van veiligheid in de haven en draagt bij aan het ontraden van beveiligingsinbreuken." Dat staat te lezen in de persuitnodiging van het Antwerpse Havenbedrijf en Defensie. Vandaag ondertekenen zij een overeenkomst voor het oprichten van een Zone met Globale Notificatie (ZGN). Daardoor zal Defensie makkelijker trainingen binnen het havengebied kunnen organiseren.
Overeenkomst
De overeenkomst is opmerkelijk, want Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) pleit al langer voor de inzet van het leger bij verhoogde dreigingen. "Er is de afgelopen tien jaar maar één dag geweest waarop er geen criminaliteit was in het centraal station van Antwerpen. Dat was de dag waarop de para's daar zijn komen trainen", zei De Wever woensdag in het VRT-programma Reyers laat.
De mogelijke inzet van het leger werd ook al opgenomen in het regeerakkoord, maar regeringspartner CD&V is niet zo happig op de maatregel. Voorzitter Wouter Beke zei gisteravond in Terzake dat hij de inzet van het leger geen duurzame maatregel vindt.

Legeroefeningen

Antwerps havenschepen Marc Van Peel (CD&V) ontkent alvast dat de legeroefeningen zijn aangevraagd door het stadsbestuur. Al hoopt hij wel dat de oefeningen een ontradend effect zullen hebben op mensen met slechte bedoelingen. "De regelmatige aanwezigheid van het leger heeft normaal gezien een positieve invloed op de veiligheid binnen de haven."

Vorig jaar organiseerde Defensie al tien oefeningen met 382 militairen en zes honden in het havengebied. "Het gaat telkens om groepen van enkele tientallen militairen", zegt defensiewoordvoerster Ingrid Baek. "Zij komen naar de haven om te trainen, al spelen ze natuurlijk ook een beveiligende rol."

Onder meer special forces, duikers, ontmijners en antipiraterij-eenheden gebruiken de haven als oefenterrein.
Bron:Demorgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten