zaterdag 25 oktober 2014

Haven krijgt er 1000 hectare bij.

De Vlaamse regering heeft de grenzen van de haven definitief vastgelegd in een nieuw plan. Op de linkerscheldeoever wordt het havengebied uitgebreid met ongeveer 1.000 hectare. 
Doel wordt gesloopt en opnieuw ingekleurd als havengebied. Het plan wordt nog aan de Raad van State voorgelegd, waarna het definitief van kracht zal zijn. Al sluit de CEO van het Havenbedrijf nieuwe gerechtelijke procedures niet uit.
Het nieuwe plan komt er na een bezwaar van de Raad van State tegen het vorige ontwerp. Eind vorig jaar werd het plan gedeeltelijk geschorst, omdat natuurontwikkeling niet vooraf ging aan havenontwikkeling. "Nu heeft de regering dat aangepast, waardoor de verdere ontwikkeling van het havengebied mogelijk wordt", zegt procesmanager Jan Hemelaer. "Bovendien zorgt het voor rechtszekerheid bij bedrijven die in het gebied willen investeren."

Nieuw dok tegen 2021

CEO van het Havenbedrijf Eddy Bruyninckx is tevreden. "Dit is goed nieuws", zegt hij. "Het verhaal heeft 10 jaar lang geduurd, en nu komt het tot een einde." Bruyninckx hoopt dat het eerste 1.250 meter lange deel van het Saeftingedok tegen 2021 kan worden gerealiseerd, net als de verdere ontwikkeling van het Verrebroekdok.

Tegelijkertijd sluit Bruyninckx niet uit dat er toch nog procedures kunnen volgen, ook al is alles volgens het boekje gebeurd. "Dat is het drama van dit soort procedures, dat er nog steeds individuen of groepen zijn die iets kunnen contesteren, maar dat kunnen we ook niet uitsluiten. Ik vind dat jammer en denk dat alle belangen zeer grondig zijn afgewogen en dat iedereen bijzonder tevreden kan zijn, gezien het belang van de haven."

De haven wordt nu 1.000 hectare groter, zo'n 1.500 voetbalvelden. Op de linkerscheldeoever wordt de Saeftingezone nu gereserveerd voor toekomstige maritieme, logistieke of industriële bedrijven. In het plan van de Vlaamse regering wordt ook rekening gehouden met de natuur. Zo komt er tussen de havenuitbreidingszone en de Nederlandse grens een gebied van slikken, schorren en wetlands. 
Dat is belangrijk voor onder meer de vogels. Het terrein zal via de bestaande natuurgebieden Doelpolder Noord en Schor Ouden Doel en de geplande ontpoldering in Prosperpolder Noord en Hedwigepolder, rechtstreeks aansluit op het Verdronken Land van Saeftinghe. "Hiermee ontstaat één groot grensoverschrijdend natuurgebied van bijna 4.500 hectaren, dat meteen ook het grootste brakwaterschorrengebied in Europa vormt", stelt Natuurpunt.

Doel wordt haven

Het dorp Doel wordt gesloopt. Door de schorsing van het plan van de Vlaamse regering eind vorig jaar, was het onteigeningsplan voor Doel niet langer van kracht. Nu hde aanpassingen op tafel liggen, wordt Doel opnieuw ingekleurd als havengebied. "En dus geldt ook het onteigeningsplan voor Doel opnieuw", zegt Hemelaer. "Bewoning zal er niet langer mogelijk zijn. De Vlaamse regering keurde al een sociaal begeleidingsplan goed om getroffen bewoners op te vangen."

De poldergehuchten Ouden Doel en Rapenburg verdwijnen ook, en meer dan 200 landbouwbedrijven verliezen gronden. "Ook daar komt er begeleiding voor de bewoners, landbouwers en ondernemingen", zegt Hemelaer. "Bewoners worden ondersteund bij het zoeken naar een nieuwe woning. Het landbouwgebruik wordt gehandhaafd, tot de gebieden worden ingenomen voor haven- en natuurontwikkeling. Landbouwers kunnen via de grondenbank elders gronden kopen. Om de getroffenen te informeren, worden de komende weken infovergaderingen georganiseerd."
Bron:HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten