zondag 19 oktober 2014

Dokter in overall gaat undercover bij Katoennatie

Fernand Huts, de grote baas van Katoen Natie in de Antwerpse haven, houdt niet van half werk. Tussen 1995 en 1999 was hij volksvertegenwoordiger voor de VLD, en in het parlement spreken ze nog altijd over hem: zelden heeft een kamerlid zo dikwijls en zo brutaal zijn kat naar de vergaderingen gestuurd.


Bij Katoen Natie zelf hoort spijbelen bepaald niet tot de bedrijfscultuur. Karel Van Bever, een jonge arts van de groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk in Zelzate, werkte negen maanden voor de Natie als gewoon arbeider, zonder ontmaskerd te worden. Al die tijd hield hij een dagboek bij. 
Huts heeft zijn koninkrijk opgedeeld in een reeks kleinere 'business units': dat is o.a. handig om de vakbonden buiten te houden. Dokter Van Bever werkte voor Polymer Processing, een bedrijf dat eigenlijk niets anders doet dan grote ladingen chemische stoffen verpakken in kleinere ladingen, of omgekeerd. Om het plat te zeggen: Van Bever stond godganse dagen en soms ook nachten zakken te vullen. Dat klinkt banaal, maar zijn dagboek leert dat zakkenvullen een vak is dat kennis, handigheid en zelfs een beetje creativiteit vergt. 

Het is ook niet zonder gevaar. De arbeiders bewegen onder tonnen zware 'big bags' en tussen aan- en afrijdende vorkliften, en ze komen lijfelijk in contact met de verstouwde chemicaliën. Toch worden nieuwelingen zo goed als zonder opleiding aan het werk gezet. Van Bever is al zeven maanden bezig wanneer hij wordt opgeroepen voor een les over veiligheid op de werkvloer. In zijn korte carrière maakt hij verschillende lichte en één zwaar ongeval mee.
Katoen Natie draait voor een groot deel op uitzendarbeid. De 'interimmers' zijn vaak mannen die niet weten van welk hout pijlen te maken. Er zijn veel nieuwe Belgen bij. Dit mensenmateriaal lijkt eindeloos flexibel. Het draait desnoods dubbele shiften (16 uur!) en wie niet meekan, wordt niet meer opgeroepen. Karel Van Bever geeft zijn makkers een stem - een orgaan dat Huts niet interesseert. En hij kan waarschijnlijk ook prima zakken vullen. Katoen Natie zal hem missen.

Bekijk hier de reportage met Karel Van Bever - Dokter in overall



Bron:Humo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten