maandag 18 mei 2020

'Coronaschip' Lexa Maersk legt maandag aan in Rotterdamse haven

Lexa Maersk
APM Terminal Rotterdam werkt mee aan het binnenhalen van een containerschip van Maersk Line waarop corona uitgebroken is. Zes bemanningsleden onder wie de kapitein hebben waarschijnlijk corona. Eén daarvan is op de Virgin Islands van het schip gehaald voor behandeling.

De Lexa Maersk legt maandag aan bij de APM Terminal Rotterdam op de Maasvlakte. Dat heeft Maersk Line gevraagd aan APMTR. Een team onder leiding van de Havenmeester is bezig geweest met de voorbereiding voor het veilig binnenhalen van het schip. Waar het schip vandaan komt is nog onduidelijk maar twee dagen geleden was het nog voor kust van Marokko onderweg naar Rotterdam.

De zieke bemanning wordt dan met hulp van de GGD en de ambulancedienst naar het ziekenhuis gebracht. De andere twintig bemanningsleden worden meteen getest. Zaterdag overleggen de GGD en de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond met de Havenmeester over het veilig van boord halen van de besmette bemanningsleden.

Het is het tweede schip met coronabesmettingen aan boord dat in Rotterdam aanlegt. Eerder legde het offshoreschip Saipem FDS aan in de Waalhaven dat na twee weken in Schiedam had gelegen. De scheepsarts werd dood aangetroffen in zijn hut en de bemanning werd in quarantaine geplaatst.

Gevoelige reddingsactie

Het personeel van APMTR moet aanvullend op alle veiligheidsmaatregelen beschermende middelen als handschoenen en mondkapjes dragen. Ook de gangway moet goed worden schoongemaakt en ontsmet.

De reddingsactie ligt gevoelig bij de medewerkers. Ze maken zich zorgen over hun toekomst na de overname door Hutchinson die ook eigenaar van ECT is.

Gesprekken tussen APMT en de ondernemingsraad leverden eerder al geen zekerheid over de toekomst op. Dat resulteerde in een langzaamaanactie in februari. Nu vinden ze deze hulpactie veel gevraagd met het oog op die onzekerheid. Hutchinson heeft steeds beloofd dat er bij de overname geen banen verloren gaan.

Bron:Rijnmond

vrijdag 15 mei 2020

Antwerpse haventerminals afgesloten door olielek


Een olielek zorgt voor hinder in de haven van Antwerpen. Het lek werd in de nacht van woensdag op donderdag opgemerkt ter hoogte van de Zandvliet- en Berendrechtsluis. Zowel de Europa als de Noordzee Terminal liggen daardoor stil. De rest van de haven kan operationeel blijven. Met slurven wordt de olie opgezogen.

Door het olielek is er waterverontreiniging in de Zandvliet- en Berendrechtsluis. Ook op kaaien en schepen is er minieme vervuiling. Momenteel werken verschillende havenbedrijven samen om de olie in te dijken en met zuigarmen op te zuigen.

De oorzaak is nog niet duidelijk en wordt onderzocht. Wellicht is er ergens een lek in één van de schepen.


Bron:HLN

maandag 11 mei 2020

Minder werk in de haven van Antwerpen door coronavirus


In de haven van Antwerpen is er minder werk als gevolg van de coronacrisis. Er komen minder schepen naar hier omdat er niets meer te transporteren valt. "74 containerschepen komen daardoor niet naar de haven van Antwerpen", zegt Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA).

De eerste 3 maanden van het jaar had de crisis amper effect op de haven van Antwerpen. Maar de komende maanden zien er minder rooskleurig uit want er zullen minder schepen aanmeren. "Er zijn veel vaarten afgelast. 74 containerschepen komen niet naar de haven van Antwerpen", zegt havenschepen Annick De Ridder.

"Van die 74 containerschepen zouden er 47 uit het Verre Oosten komen, vooral China, 17 uit het Midden-Oosten en India en 10 uit Amerika, vooral de VS", aldus De Ridder. Intussen gaan veel lege containers richting China. "De economie begint daar weer te draaien. Ze hebben containers nodig om hun producten te exporteren", zegt De Ridder.


Bron:ATV

zaterdag 2 mei 2020

Uitzonderlijk veel grote drugsvangsten in Antwerpse haven


In de Antwerpse haven zijn eind vorige maand drie grote cocaïnevangsten gedaan en de douane vermoedt dat de coronacrisis daar voor iets tussenzit. "Zulke grote vangsten in maart zijn uitzonderlijk", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën.

Wellicht heeft de drugsmaffia in Zuid-Amerika nog snel enkele grote transporten met cocaïne op schepen gezet naar Europa. Samen goed voor 1,6 ton aan drugs. Mogelijk vreesden ze dat de containertrafiek gevolgen zou gaan ondervinden door de coronacrisis.

"Zulke grote vangsten in maart zijn uitzonderlijk", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën, waar de douane een onderdeel van is.  
"Traditioneel zijn de drukste periodes de zomer en eindejaarsperiode. Men spreekt soms zelfs van een witte kerst als het over cocaïne gaat. Omdat we nu zulke vangsten doen is het duidelijk dat er een afzetmarkt blijft en dat de productie niet achterblijft."

In de eerste vier maanden van dit jaar is er in de Antwerpse haven al bijna 17 ton cocaïne in beslag genomen.

Bron:VRT