woensdag 29 oktober 2014

Katoen Natie neemt belang van meer dan vijf procent in netbeheerder Elia

Katoen Natie, de logistieke groep van ondernemer Fernand Huts, is voor meer dan vijf procent aandeelhouder geworden van hoogspanningsnetbeheerder Elia. Met de aankoop wordt Katoen Natie de grootste privéaandeelhouder van het beursgenoteerde Elia.

"Deze participatie past in de strategie van de groep om haar energie-activiteiten verder uit te bouwen en de groep verder op te schuiven in de richting van een technologisch ingenieursbedrijf", klinkt het in het persbericht van de groep. Die had tot nog toe voornamelijk logistieke ambities had, maar investeerde bijvoorbeeld reeds in onder meer zonnepanelen op haar magazijnen.

Katoen Natie noemt Elia een bedrijf "met groot potentieel op voorwaarde dat de aandeelhouders de visie van internationalisatie volgen en hiervoor de nodige kapitaalsverhogingen willen onderschrijven".

"Wij zijn geen ruziemakers", stelt Huts gerust in de zakenkrant De Tijd. De topman eist ook geen bestuurszitje op. "Maar als Elia vindt dat Katoen Natie een meerwaarde kan bieden, zullen we de meest geschikte persoon afvaardigen. En dat zal zeker niet Fernand Huts zijn", klinkt het.

Volgens De Tijd zou de investering aan de huidige koers goed zijn voor ruim 120 miljoen euro. Bij Elia bevestigt men dat Katoen Natie een aandeel van 5,21 procent heeft verworven, nadat de groep eerder al in het bezit was van een kleiner aandeel.
Bron:HLN

maandag 27 oktober 2014

Autoschip blijft rondjes varen vanwege ebola-alarm

Het autoschip Grande Sierra Leone van Grimaldi Lines is het voorbije weekend een dag verloren omdat het voor de Belgische kust in quarantaine werd geplaatst: een vals alarm omdat ... het gezondheidsdocument niet was afgeleverd.
De geel-witte autoschepen van Grimaldi zijn al jaren een vertrouwd beeld in de Antwerpse haven: sinds jaren hebben ze hun vaste stek achteraan in de Waaslandhaven in het Verrebroekdok. 
Dit weekend liep het echter, met de toenemende spanning rond het ebola-virus, fout. Op terugreis van West-Afrika, na nog een aanloop in de Theemshaven Tilbury, zette het 211 meter lange en 32 meter brede schip in de nacht van vrijdag op zaterdag koers naar Antwerpen. Rond 8.30u kwam de West-Vlaamse zeeloods S.W. aan boord om het schip volgens de normale routine tot bij Vlissingen te brengen .
Dat was echter buiten de autoriteiten gerekend. De scheepsagent in Antwerpen bleek immers geen gezondheidsdocument ingediend te hebben. En risico’s worden er nu niet meer genomen. Urenlang moest het schip voor de kust rondjes varen.
Bron:GVA

zaterdag 25 oktober 2014

Haven krijgt er 1000 hectare bij.

De Vlaamse regering heeft de grenzen van de haven definitief vastgelegd in een nieuw plan. Op de linkerscheldeoever wordt het havengebied uitgebreid met ongeveer 1.000 hectare. 
Doel wordt gesloopt en opnieuw ingekleurd als havengebied. Het plan wordt nog aan de Raad van State voorgelegd, waarna het definitief van kracht zal zijn. Al sluit de CEO van het Havenbedrijf nieuwe gerechtelijke procedures niet uit.
Het nieuwe plan komt er na een bezwaar van de Raad van State tegen het vorige ontwerp. Eind vorig jaar werd het plan gedeeltelijk geschorst, omdat natuurontwikkeling niet vooraf ging aan havenontwikkeling. "Nu heeft de regering dat aangepast, waardoor de verdere ontwikkeling van het havengebied mogelijk wordt", zegt procesmanager Jan Hemelaer. "Bovendien zorgt het voor rechtszekerheid bij bedrijven die in het gebied willen investeren."

Nieuw dok tegen 2021

CEO van het Havenbedrijf Eddy Bruyninckx is tevreden. "Dit is goed nieuws", zegt hij. "Het verhaal heeft 10 jaar lang geduurd, en nu komt het tot een einde." Bruyninckx hoopt dat het eerste 1.250 meter lange deel van het Saeftingedok tegen 2021 kan worden gerealiseerd, net als de verdere ontwikkeling van het Verrebroekdok.

Tegelijkertijd sluit Bruyninckx niet uit dat er toch nog procedures kunnen volgen, ook al is alles volgens het boekje gebeurd. "Dat is het drama van dit soort procedures, dat er nog steeds individuen of groepen zijn die iets kunnen contesteren, maar dat kunnen we ook niet uitsluiten. Ik vind dat jammer en denk dat alle belangen zeer grondig zijn afgewogen en dat iedereen bijzonder tevreden kan zijn, gezien het belang van de haven."

De haven wordt nu 1.000 hectare groter, zo'n 1.500 voetbalvelden. Op de linkerscheldeoever wordt de Saeftingezone nu gereserveerd voor toekomstige maritieme, logistieke of industriële bedrijven. In het plan van de Vlaamse regering wordt ook rekening gehouden met de natuur. Zo komt er tussen de havenuitbreidingszone en de Nederlandse grens een gebied van slikken, schorren en wetlands. 
Dat is belangrijk voor onder meer de vogels. Het terrein zal via de bestaande natuurgebieden Doelpolder Noord en Schor Ouden Doel en de geplande ontpoldering in Prosperpolder Noord en Hedwigepolder, rechtstreeks aansluit op het Verdronken Land van Saeftinghe. "Hiermee ontstaat één groot grensoverschrijdend natuurgebied van bijna 4.500 hectaren, dat meteen ook het grootste brakwaterschorrengebied in Europa vormt", stelt Natuurpunt.

Doel wordt haven

Het dorp Doel wordt gesloopt. Door de schorsing van het plan van de Vlaamse regering eind vorig jaar, was het onteigeningsplan voor Doel niet langer van kracht. Nu hde aanpassingen op tafel liggen, wordt Doel opnieuw ingekleurd als havengebied. "En dus geldt ook het onteigeningsplan voor Doel opnieuw", zegt Hemelaer. "Bewoning zal er niet langer mogelijk zijn. De Vlaamse regering keurde al een sociaal begeleidingsplan goed om getroffen bewoners op te vangen."

De poldergehuchten Ouden Doel en Rapenburg verdwijnen ook, en meer dan 200 landbouwbedrijven verliezen gronden. "Ook daar komt er begeleiding voor de bewoners, landbouwers en ondernemingen", zegt Hemelaer. "Bewoners worden ondersteund bij het zoeken naar een nieuwe woning. Het landbouwgebruik wordt gehandhaafd, tot de gebieden worden ingenomen voor haven- en natuurontwikkeling. Landbouwers kunnen via de grondenbank elders gronden kopen. Om de getroffenen te informeren, worden de komende weken infovergaderingen georganiseerd."
Bron:HLN

zondag 19 oktober 2014

Dokter in overall gaat undercover bij Katoennatie

Fernand Huts, de grote baas van Katoen Natie in de Antwerpse haven, houdt niet van half werk. Tussen 1995 en 1999 was hij volksvertegenwoordiger voor de VLD, en in het parlement spreken ze nog altijd over hem: zelden heeft een kamerlid zo dikwijls en zo brutaal zijn kat naar de vergaderingen gestuurd.


Bij Katoen Natie zelf hoort spijbelen bepaald niet tot de bedrijfscultuur. Karel Van Bever, een jonge arts van de groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk in Zelzate, werkte negen maanden voor de Natie als gewoon arbeider, zonder ontmaskerd te worden. Al die tijd hield hij een dagboek bij. 
Huts heeft zijn koninkrijk opgedeeld in een reeks kleinere 'business units': dat is o.a. handig om de vakbonden buiten te houden. Dokter Van Bever werkte voor Polymer Processing, een bedrijf dat eigenlijk niets anders doet dan grote ladingen chemische stoffen verpakken in kleinere ladingen, of omgekeerd. Om het plat te zeggen: Van Bever stond godganse dagen en soms ook nachten zakken te vullen. Dat klinkt banaal, maar zijn dagboek leert dat zakkenvullen een vak is dat kennis, handigheid en zelfs een beetje creativiteit vergt. 

Het is ook niet zonder gevaar. De arbeiders bewegen onder tonnen zware 'big bags' en tussen aan- en afrijdende vorkliften, en ze komen lijfelijk in contact met de verstouwde chemicaliën. Toch worden nieuwelingen zo goed als zonder opleiding aan het werk gezet. Van Bever is al zeven maanden bezig wanneer hij wordt opgeroepen voor een les over veiligheid op de werkvloer. In zijn korte carrière maakt hij verschillende lichte en één zwaar ongeval mee.
Katoen Natie draait voor een groot deel op uitzendarbeid. De 'interimmers' zijn vaak mannen die niet weten van welk hout pijlen te maken. Er zijn veel nieuwe Belgen bij. Dit mensenmateriaal lijkt eindeloos flexibel. Het draait desnoods dubbele shiften (16 uur!) en wie niet meekan, wordt niet meer opgeroepen. Karel Van Bever geeft zijn makkers een stem - een orgaan dat Huts niet interesseert. En hij kan waarschijnlijk ook prima zakken vullen. Katoen Natie zal hem missen.

Bekijk hier de reportage met Karel Van Bever - Dokter in overall



Bron:Humo