De routes van Zeebrugge met het Verenigd Koninkrijk en Ierland - © Federaal Migratiecentrum Myria |
Terwijl in 2019 het aantal aangehouden transmigranten in Zeebrugge bijna halveerde tot 1.779 mensen, werd de haven meer dan ooit een hotspot voor criminele mensensmokkelaars. Dat blijkt uit een rapport van Federaal Migratiecentrum Myria.
Federaal Migratiecentrum Myria brengt in een lijvig rapport het fenomeen van transmigratie naar het Verenigd Koninkrijk (VK) in kaart. Het is een vlot leesbare, veelzijdige en genuanceerde blik op de migratiestroom, ondersteund door cijfers, evoluties, getuigenissen en de omringende Europese context. De Belgische hoofdrol is weggelegd voor de haven van Zeebrugge. Uiteraard, gezien haar geografische positie en dagelijks een tiental lijnvaarten naar het VK.
Om te beginnen bakent Myria het begrip af: “Een transitmigrant in België is de derdelander, doorgaans in onwettig verblijf, die op doorreis is door België met het doel zich te vestigen in het Verenigd Koninkrijk en die in eerste instantie niet de bedoeling heeft om zich in België te vestigen.”
Aandeel smokkelaars neemt toe
Het hoofdstuk over mensensmokkel onthult dat Zeebrugge vorig jaar nadrukkelijker in beeld kwam voor mensensmokkel. “Al in 2016 werd de haven door Europol aangeduid als een van de belangrijkste criminele hotspots voor intra-EU-verplaatsingen”, staat te lezen bij een overzichtstabel. Dat jaar werden in Zeebrugge 60 personen aangetroffen voor wie de Scheepvaartpolitie een rapport met een vermoeden van smokkel opstelde. In 2017 daalde het cijfer naar 46 en in 2018 verder naar 23 mensen.
In de periode van januari tot september 2019 was er een opstoot naar 49 personen en daar kwam in de laatste drie maanden minstens een gelijkaardig aantal bij. Denken we maar aan de 39 onfortuinlijk overleden Vietnamezen in een koeltrailer in oktober en twee mensen in een autotrafiek in december. Allicht zal het totaalcijfer van 2019 boven het honderdtal oplopen. En begin 2020 liep het trieste feest gewoon verder met in januari onder meer 23 mensen die tijdig uit een koelwagen gehaald werden.
Algemene daling
De toenemende criminalisering steekt scherp af tegen de felle vermindering van het algemene aantal transmigranten op weg naar het VK met als laatste stop België. Volgens cijfers van de Federale Gerechtelijke Politiek West-Vlaanderen over 2019 werden 6.794 mensen aangetroffen bij grenscontroles in het VK, op het vasteland of door vrijwillige aanmelding. In 2018 ging het nog om 25.071 mensen.
“Die Belgische cijfers hebben betrekking op het vertrekpunt en de aankomst in Hull, Teesport of Tilbury. De dalende trend komt overeen met de waarnemingen door agenten en vrijwilligers op het terrein”, stelt Myria. Dat wordt bevestigd door de bijna halvering van het aantal aanhoudingen van transmigranten in Zeebrugge van 3.568 in 2018 tot 1.779 in 2019.
Eén transmigrant via Antwerpen
Opmerkelijk is dat vorig jaar de aantrekkingskracht van België als springplank naar het VK zowel in absolute aantallen als ten opzichte van de buurlanden verminderde. In 2018 waren er ten opzichte van 25.071 transmigranten via België slechts 13.265 via Frankrijk en 391 via Nederland. In de periode januari-juli 2019 was de verhouding gewijzigd naar 6.794 via België, 6.426 via Frankrijk en 226 via Nederland.
De transmigratie naar het VK is geen exclusief verhaal van België, Zeebrugge of Calais. Andere havens die in het onderzoek in beeld komen zijn onder meer Duinkerke, Coquelles, Dieppe, Le Havre, Caen, Cherbourg, Saint-Malo, Roscoff in Frankrijk, en Santander en Bilbao in Spanje. In de periode 2017-2018 werd zelfs één onfortuinlijke verstekeling aangetroffen die aan boord gegaan was in Antwerpen. North Sea Port en Oostende worden in het rapport niet vernoemd.
Via deze link kunt u het volledige rapport ‘België, op de weg naar het Verenigd Koninkrijk’ bekijken.
Bron:Flows
Geen opmerkingen:
Een reactie posten