donderdag 27 februari 2020

Colruyt en Fluxys bouwen waterstoffabriek in haven Zeebrugge

Fluxys Zeebrugge
Tegen begin 2023 beschikt de haven van Zeebrugge over een waterstoffabriek. Colruyt en Fluxys investeren tot 35 miljoen euro in het project. De kusthaven is uit een haalbaarheidsstudie als beste locatie naar voor gekomen ten koste van Antwerpen.

De plannen voor een eerste waterstoffabriek in Vlaanderen van Colruyt en Fluxys werden begin oktober vorig jaar al door De Tijd aangekondigd. De initiatiefnemers moesten dan nog kiezen voor een locatie: Antwerpen of Zeebrugge. Antwerpen beschikt met zijn chemiecluster over grote gebruikers van waterstof, terwijl Zeebrugge aan de bron zit voor groene stroom van de offshorewindparken en een belangrijk knooppunt is in het aardgasnetwerk. 
De waterstof kan als groene energie in het gasnetwerk gepompt worden. Uit een haalbaarheidsstudie is Zeebrugge als beste locatie naar voor gekomen, zo bericht de Tijd nu.

Hyoffwind

De nieuwe fabriek krijgt een elektrolyse-installatie van 12 tot 25 MW. Bij de productie van waterstof via elektrolyse wordt water onder stroom gezet, waardoor het uiteenvalt in zuurstof en waterstof.
Het project draagt de naam Hyoffwind. Colruyt en Fluxys investeren 30 tot 35 miljoen in de fabriek. Ze wordt gerealiseerd door een consortium van Fluxys, Eoly en Parkwind. Eoly is de groenestroomleverancier en Parkwind de windparkdochter van Colruyt. 
De finale investeringsbeslissing wordt na de zomer verwacht als het bouwcontract wordt toegewezen. De bouw van de fabriek zal, afhankelijk van wanneer de vergunningen er zijn, midden volgend jaar starten. Tegen begin 2023 moet de waterstoffabriek operationeel zijn.
Bron:Flows

Geen opmerkingen:

Een reactie posten