woensdag 14 mei 2014

Antwerpen trekt voluit MSC-kaart.

Het Antwerpse Havenbedrijf trekt voluit de kaart van zijn grootste klant MSC. Die krijgt op Linkeroever een stuk containerterminal die nu aan concurrent DP World uit Dubai toebehoort.

De containerterminaluitbater Antwerp Gateway, in handen van DP World uit Dubai, moet een stuk van zijn containerterminal aan het Deurganckdok voor een periode van (minstens) zeven jaar afstaan aan MSC.
Die Zwitserse rederij werkt voor de overslag van haar containers samen met het Singaporese bedrijf PSA. Dat heeft de raad van bestuur van het Antwerpse Havenbedrijf, dat het concessiebeleid in de haven regelt, gisteravond beslist.
Voor alle duidelijkheid: Antwerp Gateway en MSC/ PSA zijn grote concurrenten. Beide hebben een reuzengrote containerterminal aan het Deurganckdok: MSC/PSA aan de westkant, Antwerp Gateway aan de oostzijde. Maar beide terminals zijn al jaren onderbenut.

MSC gaf vorig jaar te kennen dat het met zijn 4,6 miljoen containers, de helft van de totale containeroverslag in de Antwerpse haven, wil verhuizen van het Delwaidedok op de rechteroever - waar de terminal die ook met PSA wordt gerund, vol zit - naar het Deurganckdok.
MSC wil verhuizen omdat het aan het Delwaidedok geen uitbreidingsmogelijkheden meer heeft en het dok onvoldoende diep is om de steeds grotere containerschepen te behandelen. Bovendien ligt het Delwaidedok achter de sluizen (zie kaart),
wat veel kosten en tijdverlies met zich meebrengt.

Maar als MSC verhuist - de verhuizing begint dit jaar en moet eind 2015 afgerond zijn - zit de terminal van PSA op Linkeroever volgens de huidige trafiekprognoses op korte termijn meteen vol met 7 miljoen containers.
Daarom heeft het Antwerpse havenbestuur beslist MSC/PSA extra ruimte te geven op de terminal van zijn concurrent Antwerp Gateway, waar een deel nog niet is ontgonnen. 

Daarmee breekt het in op de concessie van Antwerp Gateway. Met het extra stukje Antwerp Gateway kan MSC/PSA, dat daarvoor de nieuwe vennootschap MPET oprichtte, volgens het Havenbedrijf groeien tot 9 miljoen teu (20 voetcontainers).

De concessieverandering geldt voor zeven jaar, maar kan verlengd worden als tegen dan MPET geen alternatief (lees: Saeftinghedok) kan worden aangeboden. Volgens het Havenbedrijf beschikt Antwerp Gateway in de huidige constellatie nog over voldoende groeimogelijkheden (2,6 procent per jaar).

Over de deal is lang onderhandeld met alle partijen. Bij Antwerp Gateway was gisterenavond niemand bereikbaar voor commentaar. Maar het is weinig waarschijnlijk dat de groep uit Dubai erg gelukkig is met de deal. De terminaluitbater gaf onlangs te kennen de volgende zeven jaar 250 miljoen euro in zijn Deurgankdokterminal te willen investeren en had aangeboden om met MCS/PSA samen te werken. MSC zag dat niet zitten.
Met de concessieaanpassing trekt het Havenbedrijf voluit de kaart van MSC dat volgens zijn berekeningen 2,69 euro/ton toegevoegde waarde creĆ«ert en de haven vorig jaar 154 miljoen euro inkomsten opleverde. Nog volgens het Havenbedrijf zal de uit de verhuizing voortvloeiende groei 760 extra jobs opleveren. 

Mobiliteit


Bovenop de 10.600 mensen die nu rechtstreeks door MSC-activiteiten worden tewerkgesteld. Volgens het Havenbedrijf zal de verhuizing geen negatieve impact hebben op de mobiliteit op Linkeroever. Critici betwijfelen dat evenwel.
Zelfs Marc Beerlandt, de topman van MSC Belgium, vroeg zich begin dit jaar af hoe Linkeroever en de regio rond Beveren de 3.000 trucks die MSC dagelijks de baan opstuurt, zullen verwerken. En die verkeersstroom zal in de toekomst nog groeien.

De vraag is ook of het Havenbestuur niet eerst het concessiestukje dat van Antwerp Gateway wordt afgenomen aan de markt moet aanbieden. Voor het Delwaidedok, dat binnenkort quasi leeg komt te staan, gaat het Havenbedrijf op zoek naar nieuwe klanten.

Bron: De Tijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten