woensdag 19 maart 2014

"We betalen hier in Saudi-Arabië geen belastingen"

Fernand Huts (foto) van het Antwerpse Katoen Natie bouwt aan een logistieke terminal in Saudi Arabië. Zodat prinses Astrid die maandag officieel kon openen, vloog hij haar en de pers op eigen kosten naar Jubail. “Prinses Astrid opent deuren, er komen nu twee Saudische prinsen die ik anders nooit hier zou krijgen.”
Niet alleen charterde Fernand Huts een privévliegtuig om prinses Astrid, pers en een deel van de delegatie – 50 mensen in totaal – over te vliegen van hoofdstad Riyad naar Damman, ook vliegt hij nog eens verder naar Djedda. 
Dat de prinses zijn terminal opende maandag, heeft dan ook grote voordelen. “Dankzij haar komen twee prinsen naar de opening”, zegt Huts, die al 30 miljoen euro investeerde in het project. In de tweede fase komt daar nog eens 120 miljoen bij. 
Huts en zijn Antwerpse havenbedrijf Katoen Natie doen al zeven jaar zaken in Saudi-Arabië. En dat gaat er heel anders aan toe dan bij ons. “In Saudi-Arabië zijn relaties veel belangrijker dan contracten”, zegt Huts. “Daarom werk ik samen met een belangrijke Saudische familie, zij onderhouden de relaties.” 
Om uit te leggen hoe die werken, verwijst hij naar de bedoeïencultuur. “Nog niet zo lang geleden was er in Saudi-Arabië alleen maar woestijn. Daar kon je alleen rondtrekken en praten. Zij kunnen nog altijd een hele dag met iemand theedrinken en iemand een uur recht in zijn ogen kijken zonder ook maar een woord te zeggen. Voor hen is tijd oneindig, voor ons niet, dus dat deel van het werk laat ik over aan mijn Saudische vennoot.”

Vrouwen

Voor Huts’ logistieke bedrijf in Saudi-Arabië werken zo’n 300 mensen. “Een kwart daarvan zijn Saudi’s. Verder hebben we zoals alle bedrijven hier Filipino’s als arbeiders en mensen uit India, Bangladesh en Pakistan als bedienden. Wij hebben hier trouwens meer Saudische vrouwen in dienst dan wie ook. De haven van Antwerpen kan een voorbeeld nemen aan Saudi-Arabië. Waarom zijn er bij de havenarbeiders in Antwerpen geen vrouwen? Ze zijn gewoon efficiënter, dat is overal zo. Schrijf dat zo maar op.”
Ook het belastingklimaat in Saudi-Arabië apprecieert Huts meer dan dat bij ons: “Ik betaal hier gewoon geen belastingen”, zei hij in zijn officiële speech bij de opening.
Bron:GVA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten