zondag 12 januari 2014

Restafval chemische wapens Syrië vernietigd in Antwerpse haven?

Afvalverwerkingsbedrijf Indaver wil in zijn Antwerpse vestiging het restafval van Syrische gifwapens verwerken. Het gaat potentieel om duizenden ton gevaarlijk afval. “We hebben ervaring met de verwerking van gevaarlijk industrieel materiaal”, klinkt het.
Indaver zal deelnemen aan een openbare aanbesteding die eind deze maand afloopt. Mocht Indaver de opdracht binnenhalen, dan wordt het materiaal verbrand in de draaitrommeloven langs de A12 ter hoogte van Stabroek. Dat moet snel gaan, want de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) hoopt tegen 1 juli de hele vernietigingsoperatie achter de rug te hebben.
De opdracht gaat mogelijk over vele duizenden ton gevaarlijk afval. Het regime in Damascus draagt 1300 ton chemische wapens over aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Die heeft nu als taak over te gaan tot de vernietiging van dat wapentuig. Het is een opdracht die door missieleider Sigrid Kaap wordt omschreven als een van de gevaarlijkste VN-missies ooit.
Voor de offerte wordt ingediend, probeert Indaver de omvang van de opdracht goed in te schatten, zegt woordvoerder Jos Artois. Indaver zegt over de expertise te beschikken om de opdracht risicoloos uit te voeren. “Het publiek moet zich niet voorstellen dat vrachtwagens met bommen naar onze fabriek zullen rijden. Het zijn restproducten. En de gassen die de fabriek verlaten, worden constant gemonitord.”
Bron:GVA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten