maandag 13 januari 2014

Agressieve Aziatische mug ontdekt in Antwerpse haven.


In de haven van Antwerpen is afgelopen jaar voor het eerst de Aziatische tijgermug gesignaleerd. Aziatische tijgermuggen zijn zeer agressieve muggen die ziekten als gele koorts en knokkelkoorts kunnen overbrengen. Het risico voor de volksgezondheid is voorlopig echter gering, zegt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), dat de exoot naar eigen zeggen wel goed in de gaten houdt.

In juli 2013 ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Luik een populatie Aziatische tijgermuggen (Aedes albopictus) in een bandenimportbedrijf in de buurt van de Antwerpse haven. De populatie tijgermuggen bleek actief te zijn tot in oktober 2013. Daarnaast werd eind november 2013 ook één levende larve van deze exotische mug gevonden in een lading lucky bamboo-planten in de haven van Antwerpen. Importbedrijven voeren deze sierplanten op regelmatige basis rechtstreeks in via zeecontainers uit China.
“Deze mug hebben we liever niet in België aangezien ze verschillende virussen kan verspreiden waaronder gele koorts, knokkelkoorts en chikungunya, al komen deze virussen meestal het land binnen via een geïnfecteerde reiziger,” aldus biologe Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).

Heel agressief

Aedes albopictus heeft een voorkeur voor menselijk bloed en is heel agressief. Ze komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië, maar veroverde al Amerika en Zuid-Europa en trekt nu noordwaarts richting onze contreien.
“Onze noorderburen in Nederland kennen het probleem al een paar jaar en treden daar ook onmiddellijk op door ze te bestrijden met biociden. In ons land zijn deze biociden illegaal en kunnen we momenteel nog niet bestrijden. Een uitzondering op de biociden-wet is hiervoor nodig en dat vraagt tijd,” zegt Deblauwe.
In 2000 is de tijgermug al eens aangetroffen in hetzelfde bandenbedrijf in de buurt van de Antwerpse haven, maar is sindsdien niet meer gesignaleerd. Of de exoot deze keer blijft, zal afhangen van hoe streng de winter in 2014 zal worden. Tot nog toe blijkt immers dat deze exotische mug de winter in onze streken niet kan overleven.

Opwarming van het klimaat

"Er is momenteel geen aanleiding tot zorgen over de volksgezondheid", zegt het ITG. "De kans is heel klein dat de geïmporteerde tijgermuggen dragers zijn van virussen, zoals knokkelkoorts of chikungunya." Volgens het ITG verhoogt het risico wel door de toenemende internationale handel en de opwarming van het klimaat.
Bron:Zita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten