vrijdag 20 september 2013

Havenbonden hekelen 'populistische Huts'.


Foto Wim Kempenaers
De havenvakbonden hekelen de 'stand up comedy show' van Katoen Natie-baas Fernand Huts vorige week over de havenarbeid en vragen overleg met de havenbaas. Huts liet weten open te staan voor een gesprek.

Volgens het gemeentschappelijk vakbondsfront Haven van Antwerpen heeft Fernand Huts vorige week een populistische karikatuur gemaakt van de problematiek van de havenarbeid. Huts zette toen een frontale aanval in tegen de volgens hem contraproductieve wet Major uit 1972 die elk bedrijf binnen de Belgische havengrenzen verplicht te werken met erkende havenarbeiders.
Huts werkt in zijn Antwerps logistiek park Logisport - waar onder meer kledingstukken van Quiksilver en producten van e-commercegroepen worden gesorteerd, herverpakt en verdeeld - al 20 jaar met bedienden. Maar recent werd hij door de overheidsdienst Werkgelegenheid van Monica De Coninck verplicht om er (duurdere en onflexibelere) havenarbeiders in te schakelen.

Huts vatte het probleem in zijn bekende stijl samen in een one-liner: ‘Ik kan toch geen dokwerkers vragen om soutienkes in zakjes te steken’. Huts dreigt er mee 211 miljoen euro investeringen naar Frankrijk te vertrekken als de overheid haar eis niet intrekt.


De bonden vinden dat Huts alles uit zijn verband rukt. Volgens hen heeft hij opzettelijk verzwegen dat er binnen de codex van de havenarbeid een afzonderlijk contingent bestaat voor logistieke havenarbeiders, waarvan het loon 66 procent bedraagt van dat van de klassieke havenarbeider die lost en laadt.
Dat loon is trouwens niet hoger dan wat de bediendes moeten krijgen die bij Logisport worden tewerkgesteld.  'Op voorwaarde dat ze daadwerkelijk betaald worden volgens het paritair comité 'bedienden-internationale handel', aldus de bonden. Dat Huts zijn loonkost zou zien verhogen met 25 procent als hij met logistieke havenarbeiders moet werken, geloven de bonden niet.
De vakbonden vinden dat Huts de wet moet volgen, 'net zoals Yusen en Dentressangle, die wel logistieke havenarbeiders tewerkstellen op hun sites in de Antwerpse haven'.


Op de vraag waarom Huts 20 jaar met toestemming van de bediendenvakbonden toch bedienden kon inschakelen op Logisport, konden de bonden niet echt antwoorden. 'We zijn te laks geweest. De cao's met de bediendevakbond doen niet terzake. 
De wet Major stipuleert dat geen andere werknemers dan erkende havenarbeiders tewerkgesteld mogen worden aan havenarbeid. Bijgevolg richt de controle zich naar het al dan niet bezitten van zulke erkenning om rechtsgeldig havenarbeid te mogen uitvoeren', aldus de bonden die zeggen niet op de hoogte te zijn van de geplande investeringen van Huts in de haven.
De bonden vinden dat Huts zijn belofte van enkele maanden terug moet nakomen om opnieuw rond de tafel te gaan zitten. Huts liet maandag in een reactie weten contact te zullen opnemen. Woensdag gaat hij datums voorstellen voor overleg. 'Fernand Huts zal er alles aan doen om tot een goed eindresultaat te komen', zegt hij in een persmededeling.

Bron: de tijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten