vrijdag 9 augustus 2013

Europarlementslid vraagt EU om offensief tegen dokwerkers.

Philippe De Backer
In een nieuwsbrief aan alle dokwerkers hekelt de socialistische vakbond BTB dat open Vld bij Europa een frontale aanval is begonnen tegen de wet-Major.
Europarlementslid Philippe De Backer ontkent deze intentie.

Eind juni brak op de Wase terminal van Katoen natie een harde staking uit.
De inzet was een dispuut met de vakbonden die KTN baas Fernand Huts verweten de wet-Major te omzeilen en in zijn hangars op de kades bedienden havenarbeid te laten verrichten.
Het conflict werd tijdelijk gestopt in afwachting van een nog niet begonnen overleg. Maar open Vld wachtte bij monde van het Antwerpse liberale europarlementslid Philippe De Backer niet op sociaal overleg, aldus het BTB vlugschrift dat vandaag op alle Antwerpse terminals wordt uitgedeeld. Al op 3 juli zette De Backer een aanval in op de Belgische havenarbeid via een parlementaire vraag zegt federaal BTB-secretaris Marc Loridan. Het antwoord van eurocommissaris Siim Kallas volgde op maandag 29 juli en is volgens Loridan verontrustend.
Kallas antwoordt immers " zich zal beraden over passende maatregelen inzake het Belgische havenarbeidsysteem. Tenminste indien zij tot de conclusie zou komen dat ons havensysteem in strijd is met het Europees verdrag. "
De Backer vraagt de commissie dus om een inbreukprocedure op te starten tegenover onze wet-Major, laat Loridan de 6000 dokwerkers vandaag weten.

" Geen oorlogsverklaring "

Loridan verwijt de open Vld-politicus bovendien het werk van federaal minister Monica De Conininck (spa) te dwarsbomen. Zij poogt in een werkgroep immers de havenarbeid te actualiseren.
" De Backer hoopt om Europa tegen onze dokwerkers op te zetten" aldus Loridan.
De Backer ontkent de intentie die Loridan hem toedicht. "Mijn vraag is objectief, ik vraag de commissie gewoon om informatie. Als dit een oorlogsverklaring zou zijn, dan had ik met dit antwoord van 29 juli toch al lang in de media uitgepakt ?

1 opmerking: