zondag 15 maart 2020

Antwerpse haven zet alles op alles om land te blijven voorzien van voedsel en andere levensnoodzakelijke goederen


Dat er de komende tijd in ons land voldoende eten en andere consumentengoederen zijn, komt mee door de Antwerpse haven, de belangrijkste logistieke spil in het land. “We doen er alles aan om de goede havenwerking te garanderen”, zegt het Havenbedrijf Antwerpen.


Donderdag kondigde de regering aan dat lessen worden gestaakt, en dat cafés en restaurants drie weken dicht moeten. “Tegelijkertijd heeft de premier belangrijke sectoren, waaronder de haven, gevraagd om hun activiteiten draaiende te houden. Port of Antwerp neemt haar verantwoordelijkheid”, klinkt het.

Zo zijn bijvoorbeeld alle niet-kritische evenementen afgelast. “Bezoekers worden alleen toegelaten op kritische werklocaties als dat absoluut noodzakelijk is”, aldus het havenbedrijf nog. Indien mogelijk laten havenbedrijven hun medewerkers thuiswerken.

De haven probeert de uitbreiding van het coronavirus tegen te houden, onder andere met een internationale taskforce, met Vlaamse en Antwerpse organisaties, maar ook het Nederlandse Rijkswaterstaat. “Die gaat wekelijks de situatie monitoren en extra maatregelen opleggen indien nodig.”

Port of Antwerp wijst nog op de plicht van kapiteins om voor opvaart zieken en de recentste havenbezoeken te melden. De federale dienst Saniport screent die gegevens.

Vijftien schepen komen niet 

Eerder werd al gezegd dat China, na de Verenigde Staten het belangrijkste vaargebied voor Antwerpen, voorlopig 115.000 standaardcontainers minder zou opleveren. Dat betekent dat er vijftien containerschepen minder aanleggen. “Aangezien de uitbraak niet tot China beperkt is gebleven, zal dit een invloed hebben op de wereldeconomie. Voor de inschatting van de impact op de goederenstromen elders is het te vroeg.”

Intussen wordt in de haven wel gemord, zeker bij truckers. Aan sommige kaaien moeten ze een vingerafdrukscanner gebruiken, op een toestel dat ze moeten delen met tientallen tot honderden anderen. Niet altijd hebben de terminalbedrijven handgel voorzien, of is die leeg.

Bron: Nieuwsblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten