maandag 17 februari 2020

Brug van 32 miljoen over dok Zeebrugge voor transporten tot 500 ton.

De nieuwe draaibrug over het Verbindingsdok in Zeebrugge
Het havenbestuur van Zeebrugge verwacht nog dit jaar te kunnen starten met de bouw van een brug over het Verbindingsdok. “De opdracht is na aanbesteding toegekend aan aannemer Artes, die nog dit jaar de omgevingsvergunning zal aanvragen. We zouden de brug tegen eind 2021 in gebruik kunnen nemen”, zegt gedelegeerd bestuurder ad interim Rik Goetinck van het havenbestuur MBZ. Het gaat om een investering van 32 miljoen euro.
De brug wordt het koppelstuk van wat het ‘Hefboom-project’ gedoopt werd: een nieuwe verbindingsweg van noord naar zuid in het westelijke deel van de achterhaven. Die komt er mede op vraag van containerterminal CSP Zeebrugge in de voorhaven en de Chinese logistieke projectontwikkelaar Lingang in het zuiden van de achterhaven.

Voor zwaarste havenvoertuigen en transporten

De nieuwe brug zal de Jozef Verschaveweg ten noorden van het Verbindingsdok rechtstreeks koppelen aan de Koffieweg in het zuiden. Sinds een tiental jaren ligt daar een 400 meter lange stalen brug van maar één rijstrook breed. “Die was voorzien voor zeer plaatselijke bediening, voor het shunten van nieuwe wagens. Nu komt er een definitieve brug met twee rijstroken, een voetpad en een dubbel fietspad. Het middengedeelte zal kunnen opendraaien over een afstand van 55 meter, de vaarbreedte van de toekomstige nieuwe zeesluis”, zegt Goetinck.
Opmerkelijk wordt de draagkracht van het kunstwerk: “De brug wordt berekend op een draagvermogen van 500 ton. Dit laat het gebruik van alle types havenvoertuigen toe, van straddle carriers tot en met de zwaarste mobiele havenkranen.”
Bron:Flows

Geen opmerkingen:

Een reactie posten