zaterdag 24 januari 2015

Liefje praat dokwerker cel in

RECHTER GEEFT LUC LORIDAN ACHT JAAR CELSTRAF
 VOOR LEIDEN DRUGSBENDE
Dokwerker Luc Loridan (55) is door de rechtbank in Antwerpen veroordeeld tot 8 jaar celstraf. Dat is één jaar meer dan de aanklager had gevorderd. De ex-politieman, én broer van vakbondsman Marc, stond aan het hoofd van een organisatie die voor criminelen partijen cocaïne uit de haven kon krijgen. "Dit is een zware vorm van criminaliteit", stelt de rechtbank.
Luc Loridan wist dat hij niet te veel mocht zeggen over de telefoon. En dat hij ook beter niet te veel afspraken maakte in zijn wagen, want hij had al ondervonden dat de politie er afluisterapparatuur had in verstopt. De chef-markeur kende het klappen van de zweep en hij had gelijk. Na een tip eind 2010 hadden de speurders zijn gsm onder tap geplaatst en ook afluisterapparatuur in zijn BMW 530 gezet. Volgens de tip was Luc Loridan hét aanspreekpunt in de haven en kon hij via zijn netwerk en organisatie van havenarbeiders ladingen drugs uit de haven krijgen.

Jammer voor de ex-politieman dat zijn toenmalig lief Monique M. (55) niet zo voorzichtig was. De dienster van Pico Bello op Linkeroever - een vaste afspreekplaats voor Loridan en co - babbelde honderduit tegen haar dochter Wendy M. (36), een politieagente, over het geld dat Loridan verstopt had in zijn kelder. De vrouwen wilden het geld stelen. Het teken voor de speurders om in te grijpen, want voor de rest hadden ze nog niet veel tegen Loridan.

Sporttassen

In de kelder aan de Paul Housmansstraat op Linkeroever vonden ze 354.270 euro in twee sporttassen. Rond een bundel geld van 19.000 euro stond 'Kip' geschreven. Dat verwees naar Johnny Rocchi, die ooit Het Kiekenkot in de Breydelstraat had.

Op het proces had de aanklager Loridan de spin in een crimineel web genoemd dat zich bezighield met de invoer van cocaïne, de handel in xtc en MDMA en de teelt van cannabis. Tijdens het onderzoek werden gesprekken onderschept over een plantage in een magazijn in de Hofstraat in Schoten en in een pand aan de Joe Englishstraat in Borgerhout. Daar heeft de organisatie 174.600 euro mee verdiend. "Dat is geen criminale organisatie zoals we zien in Godfather, maar deze mensen hebben elkaar gevonden en ze hebben elkaar nodig met één doel: zoveel mogelijk geld in eigen zak steken."

Ex-politieman

De aanklager had celstraffen tot 7 jaar geëist tegen de 23-koppige bende. De rechtbank oordeelde strenger en gaf Loridan 8 jaar celstraf. "Dit is een zware vorm van criminaliteit", stelde de rechtbank in het vonnis. "Door zijn ervaring als ex-politieman en contacten als chef-markeerder probeerde Luc Loridan zo lang mogelijk uit het vizier te blijven. Hij had verschillende organisaties die op zijn technische kennis en op zijn netwerken beroep deden."

De twee rechterhanden van Loridan, Marc Peeters (49) en Nicolas Pé (50), kregen elk 5 jaar cel. De andere, onder wie havenarbeiders, straffen tot 4 jaar. Monique M. werd gestraft met 15 maanden, waarvan 8 maanden effectief, Wendy M. met strafopschorting.
Bron:HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten