woensdag 12 februari 2014

"Wet op havenarbeid moet nog deze regeerperiode hervormd worden"

De wet-Major op havenarbeid moet nog deze regeerperiode hervormd worden. Dat zei Open VLD-Europarlementslid Philippe De Backer bij de voorstelling van zijn havenvisie na een Europese tournee. De wet leidde al vaker tot ongenoegen omdat daarin staat dat enkel erkende havenarbeiders in havengebied mogen werken en die zijn vaak duurder dan andere werkkrachten.

Volgens het Europarlementslid moet de federale regering dringend werk maken van de hervorming van de wet, zeker omdat Europa volgens hem aan het toekijken is. Onlangs heeft Katoen Natiebaas Fernand Huts namelijk een klacht ingediend bij Europa.
"De druk op ons land neemt toe", zegt De Backer. "Europa begon al een procedure tegen Spanje, een case die ook voor ons erg relevant is. Er kwamen ook al dringende Europese aanbevelingen". Volgens hem is de huidige havenarbeidswet niet conform de Europese regels.

"Er lopen gesprekken met minister van Werk Monica De Coninck (SP.A), maar de vraag is of men bereid is effectief iets te veranderen", zegt hij. Concreet verwijst hij naar de erg onvrije toegang tot het beroep van havenarbeider. Ook de loonkost wordt volgens De Backer door veel bedrijven als erg hoog beschouwd en moet aangepakt worden.

Bron: deredactie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten