maandag 9 september 2013

Huts schrapt investering Antwerpse haven.

Fernand Huts, Katoennatie

De logistieke groep Katoen Natie bevriest haar geplande en goedgekeurde investeringen in de Antwerpse haven. Er liggen volgens CEO Fernand Huts voor 211 miljoen euro aan investeringen klaar, maar "door rechtsonzekerheid" omtrent havenarbeid denkt Huts eraan om uit te wijken. Drie Katoen Natie-bedrijven zullen de Belgische staat ook in gebreke stellen vanwege vermeende schade door onduidelijkheid over de toepassing van de wet-Major. Dat heeft de bedrijfsleider vanmorgen bekendgemaakt tijdens een persconferentie.


Huts verwijst naar "rechtsonzekerheid" over het al dan niet moeten inzetten van streng gereglementeerde havenarbeiders. De concrete aanleiding was een conflict eind juni tussen de havenvakbonden en Logisport NV, een van de bedrijven uit de logistieke groep Katoen Natie. Logisport voert onder meer orderpicking voor e-commerceopdrachten uit. Er werd volgens de bonden havenarbeid uitgevoerd door niet-havenarbeiders, waarna het tot een staking kwam bij het naburige Katoen Natie Terminals en ABES.

Een inspectie vanuit de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) zou inbreuken hebben vastgesteld. Huts ontkende en blijft ontkennen dat er illegale tewerkstelling is en zegt dat er geen onrust binnen het bedrijf is.
"Verwarrende toestand"
"We begrijpen niet dat de FOD deze activiteiten kwalificeert als havenarbeid," stelt Huts. Volgens hem zijn er nog heel wat bedrijven die in havengebied soortgelijke (orderpicking)activiteiten doen zonder havenarbeiders, zoals Honda of bpost. Huts spreekt over een rechtsonzekere positie: "Dit is een zeer verwarrende toestand, voornamelijk omdat de FOD WASO ernaast schiet."
"Wij hebben op dit ogenblik projecten ten bedrage van 211 miljoen euro. Deze investeringen werden goedgekeurd en liggen klaar voor uitvoering, maar met deze rechtsonzekerheid kunnen we niet investeren," stelt Huts. De investeringen situeren zich voornamelijk op de site Singelberg, in de gemeente Beveren. De CEO wil echter uitwijken naar andere regio's. "We hebben veel Franse klanten en veel grond in Frankrijk. We worden ook geholpen door de Franse regering."
Ingebrekestelling
"Aangezien de bedrijven Katoen Natie Terminals, ABES en Logisport heel wat schade lijden door de foute adviezen van de Belgische staat, zullen de drie bedrijven een ingebrekestelling sturen aan de Belgische staat," aldus Huts. Hij hoopt dat de instanties hun mening zullen herzien over Logisport, maar stelt klaar te zijn om zich voor de rechtbank te verdedigen.
Op het kabinet van minister van Werk Monica De Coninck (sp.a), tot wier bevoegdheid de FOD WASO behoort, wil men niet reageren op de uitspraken van Huts, omdat het gaat om een lopend conflict.


Bron: HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten