vrijdag 27 september 2013

Drugstrafiek in de Antwerpse haven.

In 2012 passeerde 200 ton cocaïne door de Antwerpse haven.
Antwerpen is de Europese draaischijf van de internationale drugshandel. Elk jaar stromen er via de haven tonnen hasj, heroïne en vooral cocaïne het Europese vasteland binnen. In en rond de stad betrekken drugsorganisaties dure panden en chique villa’s.
Gangsters sluiten drugsdeals in de betere restaurants van de stad en kopen havenarbeiders, douaniers en computerspecialisten om. In Antwerpen-Noord en Borgerhout verdienen straatcriminelen een goed belegde boterham als havenhulpjes die de drugs in opdracht van de kartels uit de containers halen. En politie, justitie en douane? Die vechten tegen de bierkaai.

Eind augustus raakte bekend dat in de Colombiaanse havenstad Cartagena een ton cocaïne werd gevonden die klaarstond om naar Antwerpen verscheept te worden. Het witte poeder zat verstopt in met transparante tape dichtgeplakte limoenen. Op hetzelfde moment haalde de Ecuadoraanse politie in Guayaquil 4,3 ton cocaïne uit een container vol bananen met als bestemming Antwerpen.
Twee maanden eerder werden de broers Mohamed en Anass Z. opgepakt. Zij baatten in Borgerhout een bakkerij uit, die sindsdien gesloten is. De broers werden gearresteerd samen met een tiental andere verdachten. De Marokkaanse groep wordt ervan verdacht een paar honderd kilo cocaïne te hebben ingevoerd, en die vervolgens te hebben verkocht aan groothandelaars in Antwerpen.
Ze gebruikten de bakkerij ’s nachts als vergaderplaats. In dat onderzoek duikt ook de naam op van Abdellatif C., lokaal beter bekend als ‘den Tivo’. Hij is een agent van de federale gerechtelijke politie en was aan de slag als informantenrunner in Asse. Hij zou in ruil voor drugs politie-informatie hebben gelekt aan de Antwerpse smokkelaars.
In juni werd eveneens duidelijk dat een groep Nederlandse criminelen de communicatie via internet van een aantal grote Antwerpse containerterminals had gehackt. Op die manier was de bende erin geslaagd minstens drie ton cocaïne en heroïne uit de haven te recupereren. Door spyware te plaatsen in de computersystemen van onder meer de containerspecialist DP World, konden ze de locatie en de afhandeling van de containers met drugs in de geautomatiseerde terminals van de rederij op Linkeroever perfect volgen.
Bovendien konden ze de hand leggen op de vrachtbrieven en de unieke pincodes die nodig zijn om containers uit de beveiligde terminals te halen. De vrachtwagenchauffeurs van de bende konden op die manier de containers met drugs stelen vóór de chauffeurs van de eigenaars arriveerden. Op het moment dat de geviseerde terminalbedrijven onraad roken – de chauffeurs van de klanten merkten dat hun containers waren verdwenen; de criminele spyware op hun computers werd ontdekt – zetten de gangsters onmiddellijk een nieuw systeem op om de communicatie van de terminaluitbaters af te luisteren. Dat gebeurde met gespecialiseerde afluisterapparatuur die ’s nachts in de kantoren van de terminals werd geïnstalleerd.
Slechts één keer werkte dat uitgekiende systeem niet. In januari van dit jaar was een officiële chauffeur sneller dan de drugsbende en hij reed de container met drugs voor de neus van de gangsters weg uit de terminal. De bende ging in de achtervolging en reed de vrachtwagen klem in het Limburgse Meeuwen-Gruitrode, waar die met kalasjnikovs werd beschoten. De cocaïne werd uit de container gehaald, maar 110 kilo werd over het hoofd gezien. Dit is georganiseerde misdaad zoals die zich nog niet vaak heeft vertoond in België: een criminele organisatie diestate of the art-technologie gebruikt.
Om in de computersystemen in te breken en de afluisterapparatuur te ontwikkelen deed een Nederlandse bende een beroep op hackers uit de entourage van een paar jonge Vlaamse technologieondernemers. Een aantal van hen werd in juni opgepakt.
Het zijn maar een paar recente voorbeelden uit een lange reeks van incidenten die aantonen hoe de cocaïnetrafiek de afgelopen jaren een hoofdrol is gaan spelen in de Antwerpse haven.

Bron:Humo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten