dinsdag 7 mei 2013

Ongeveer 130 boeren en bewoners van bedreigde poldergehuchten in Beveren hebben vanochtend tussen 8.00 en 10.30 uur de Kallosluis, die de toegang vormt tot de Waaslandhaven bezet. De polderboeren - gesteund door de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat - zeggen zich verraden te voelen door de Vlaamse regering. Die besliste vorige week om de haven van Antwerpen uit te breiden.

De inwoners van de bedreigde polderdorpen kregen vorige week te horen dat ze grond zullen moeten afstaan. De uitbreiding van de haven gaat immers gepaard met het verdwijnen van natuurgebied en dat moet gecompenseerd worden. De plannen stuiten echter op hevig verzet van de landbouwers en buurtbewoners uit het gebied. Met circa 100 tractoren bezetten ze de Kallosluis.

"Vooral het gegeven dat de regering weigerde niet de nodige tijd te voorzien om op een objectieve manier te kunnen nagaan in hoeverre de voorziene natuurinrichtingsmaatregelen voldoende zijn voor het bereiken van de natuurdoelstellingen, is voor de boeren een doorn in het oog", zei provinciaal secretaris Pieter Van Oost van de Boerenbond. 

Hoge verliescijfers
De Vlaamse Regering keurde vorige week het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het havengebied van Antwerpen goed. De Boerenbond berekende dat van de 250 betrokken landbouwbedrijven, daardoor meer dan 100 bedrijven 20 procent van hun bedrijfsoppervlakte zullen verliezen. "Daardoor worden deze zwaar in hun inkomen getroffen. Negen bedrijfszetels die vandaag nog volop in bedrijf zijn, moeten volledig verdwijnen. Ondanks deze zware verliescijfers blijft de Vlaamse regering maar azen op steeds meer landbouwgrond om de natuurinrichting rond de haven veilig te stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten