woensdag 29 mei 2013

Antwerpse haven wint bronzen milieuprijs.

De International Association of Ports and Harbours heeft de Antwerpse haven geprezen om haar milieu-inspanningen. Tijdens de jaarlijkse vergadering van de IAPH in Los Angeles kreeg de Antwerpse haven een bronzen award, zo meldt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen vandaag in een persbericht.

"Met het dossier 'Creating Space for Port Development by Proactive Nature Management' wist Antwerpen de jury te overtuigen van de belangrijke plaats die proactieve natuurbeschermingsmaatregelen innemen in de langetermijnstrategie voor havenontwikkeling", stelt het havenbedrijf.

De Antwerpse haven is onderworpen aan de Europese vogel- en habitatrichtlijn, waardoor bij industriĆ«le ontwikkeling het verlies aan habitats elders gecompenseerd moet worden door ecologisch evenwaardige gebieden. Volgens het havenbedrijf kost een ad-hocinvulling van de richtlijn tijd en geld, met vaak vertragingen in waardevolle projecten. Daarom besloot het havenbedrijf om een kader uit te werken waarin ecologische vereisten en economische ontwikkeling hand in hand konden gaan, zodat er garanties konden worden geboden voor een duurzame havenontwikkeling. 

Concreet is er sinds 2000 een partnerschap met Natuurpunt. In totaal wordt 5 procent van het havengebied gereserveerd voor ecologische infrastructuur. In 2009 werd volgens de Antwerpse haven bijna twee derde van die doelstelling gehaald.

De haven kreeg in maart nog de Environmental World Ports Award in Abu Dhabi. Er wordt momenteel gewerkt aan een duurzaamheidsgids voor bedrijven en een tweede duurzaamheidsverslag. Beide worden op 8 oktober gepubliceerd.




Antwerpse haven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten